Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van je dreumes

Een belangrijke mijlpaal in het leven van iedere dreumes is het leren lopen. Ineens kan hij zelf bepalen waar hij gaat en staat. Daardoor kan hij zijn natuurlijke nieuwsgierigheid steeds beter bevredigen.

Lichamelijke ontwikkeling

De lichamelijke ontwikkeling van je kind gaat nu niet meer zo snel als toen hij nog een baby was. Maar hij leert wel iets heel belangrijks: lopen.

Groei

Na het eerste levensjaar van je kind is de hele snelle groei er een beetje uit. Als dreumes (dus in zijn tweede levensjaar) groeit hij nog ongeveer 12 centimeter. Qua gewicht komt er nog ongeveer 3 kilo bij in dit jaar. Dat komt meestal omdat je kind als dreumes een stuk minder gaat eten.

Motoriek

Op het gebied van beweging en motoriek leert je kind heel veel in dit jaar. Wanneer je kind wat leert, is niet precies te voorspellen. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld al los lopen wanneer ze 13 maanden oud zijn, andere kinderen doen dat pas met anderhalf jaar. In ieder geval begint je kind rond 12 maanden met langs een tafel of stoelen lopen. Als hij zichzelf genoeg vertrouwt, dan durft hij misschien ook al een paar stapjes los te zetten.

Gecontroleerd

Hoe snel of langzaam je kind zich ook ontwikkelt, zijn bewegingen worden in ieder geval steeds gecontroleerder en beter op elkaar afgestemd. Hij kan steeds beter rennen, klimmen, schoppen, gooien en traplopen. Ook kan hij zijn evenwicht steeds beter bewaren. Daarnaast wordt zijn fijne motoriek steeds beter: hij kan kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger pakken, blokken stapelen en vormen in het juiste gaatje passen. Hij krijgt veel meer mogelijkheden om zelf op onderzoek uit te gaan. Dat zorgt ook weer voor een impuls voor zijn ontwikkeling op andere gebieden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je kind komt er langzaam achter dat hij geen verlengstuk is van jou, maar dat hij een individu is. Dat luidt het begin in van de peuterpuberteit.

Een eigen persoon

Nu je dreumes zichzelf voort kan bewegen zonder jouw hulp, begint hij zich te realiseren dat hij een eigen persoon is. Hij wil dingen zelf doen en zonder jou op onderzoek uit gaan. Rond anderhalf jaar ontwikkelt hij zijn ‘eigen willetje’. Als je hem iets vraagt, zal hij daar vaak ‘nee’ op antwoorden. En hij kan een enorme driftbui krijgen als iets niet zo gaat als hij graag wil. Krijsend kan hij dan op de grond gaan liggen, of hij schopt en slaat tegen alles wat op zijn pad komt.

Nieuwsgierigheid

Je dreumes is de hele dag in beweging: hij gaat overal op af. Zodra hij kan lopen en kruipen komt er veel meer binnen zijn bereik, en dat wil hij graag vastpakken. Hij is nieuwsgierig. Geef je kind daarom de kans om zo veel mogelijk te ontdekken: daar leert hij van wat zwaar is, wat licht is, wat warm is en wat koud is bijvoorbeeld. Houd zelf de veiligheid van je kind in de gaten. Want gevaren en risico’s kan hij nog niet overzien.  De box kan nog een goede plek zijn om hem even rustig en veilig te laten spelen. Maar de kans is groot dat hij daar niet meer in wil.

Scheidingsangst

Tegelijk met zijn ontdekking dat hij zijn eigen persoon is, kan je kind jou ook erg missen als je niet in de buurt bent. Hij wil de wereld ontdekken, maar tegelijk wil hij weten dat jij er bent. Daarom kan hij soms bang worden. Hij is dan bang dat jij nooit meer terugkomt, of dat hij de warmte en de veiligheid verliest waar hij nog steeds behoefte aan heeft. Dat verklaart waarom je peuter misschien moeite heeft om te gaan slapen: hij wil dat je bij hem blijft totdat hij slaapt. In dit jaar leert hij dat jij er nog steeds bent als je de kamer uitgaat. En dat je er nog steeds bent als hij de volgende ochtend wakker wordt.

Naast andere kinderen spelen

Je kind is nog te jong om met andere dreumesen samen te spelen. Maar ze spelen wel naast elkaar. En je zult vaak zien dat ze elkaar nadoen. Bovendien pakt je dreumes graag het speeltje van een ander af. Dat is dan zijn manier van contact maken. Hij kan zich nog niet inleven in de gevoelens van een ander kind. Hij begrijpt dus niet dat een ander kind kan gaan huilen als hij een speeltje afpakt.

Andere ontwikkelingen

Lees ook over de cognitieve ontwikkeling en de taalontwikkeling van je dreumes.

Bronnen

  • Het wonder van de taalverwerving. Basisboek voor de opvoeders van jonge kinderen (1997), Sieneke Goorhuis-Brouwer. Uitgeverij de Tijdstroom, Utrecht.
  • Kijk, vergelijk en verrijk. De ontwikkeling van je kind van 0 tot 12 jaar (2008) Hilde Marx, Geri Marx en Jeannette Pluut. Uitgeverij Spectrum, Utrecht.
  • Ontwikkeling in vogelvlucht. Ontwikkeling van kinderen en adolescenten, Martine F. Delfos (vijfde druk, 2009) Uitgeverij Pearson, Amsterdam.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.