Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Hoe kun je als ouder je puber inspireren?

De puberteit is bij uitstek het moment waarop je kind nadenkt over zijn leven en hoe hij dat wil gaan invullen. Daarbij is het belangrijk dat hij geïnspireerd wordt door en kennis maakt met nieuwe mensen en andere werelden. Hoe kun jij je kind inspireren?

De puberteit

De puberteit is een interessante, maar ook verwarrende tijd voor je kind. Hij vindt zichzelf al behoorlijk volwassen, maar de ontwikkeling van zijn brein is nog niet voltooid. Tegelijk is het bij uitstek de periode in zijn leven waarin je kind nadenkt over vragen als: Wat wil ik met mijn leven? Hoe ga ik de rest van mijn leven inrichten? Wat voor iemand ben ik? Wat voor iemand wil ik zijn? Om de antwoorden op deze vragen te vinden, is inspiratie erg belangrijk.

Je puber heeft jouw inspiratie nodig

De puberteit is typisch de leeftijd waarop je kind worstelt met ‘de vragen des levens’. Daarbij heeft hij inspiratiebronnen nodig, die hem de weg kunnen wijzen. Je puber heeft eyeopeners nodig, en die kun jij hem geven. Laat hem zien dat er heel veel andere werelden zijn, heel veel gebieden waar jij hem kennis mee kunt laten maken. Verbreed zijn horizon. En wakker zijn interesse aan voor nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe bezigheden.

Hoe kun je je puber inspireren?

Inspiratie geven aan je puber kan op verschillende manieren. Hieronder lees je er 3.

Draag nieuwe ideeën aan

De leukste manier om je kind op nieuwe ideeën te brengen, is om samen dingen te doen. Vooral jongens vinden het leuk om fysiek bezig te zijn. Maak het niet te ingewikkeld: samen in de tuin werken, een zomerjurk naaien, een modelbouwvliegtuigje in elkaar zetten of een Indonesische rijsttafel koken kan onvermoede talenten bij je kind naar boven halen.

Laat nieuwe mogelijkheden zien

Laat je kind andere werelden zien door hem mee te nemen naar een museum, een open dag in een ziekenhuis, een paardenmarkt of een concert - klassiek, pop, jazz of wereldmuziek. Wie weet wat je kind hier voor inspiratie opdoet. Of laat hem een dagje meedraaien met iemand uit je familie- of kennissenkring die een interessant beroep heeft.

Probeer een nieuwe aanpak

Wat vaak ook goed werkt: ga samen een cursus doen! Als je samen iets leert, ben je ineens allebei gelijk. En kunnen jullie elkaar helpen om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. Of laat je kind één of meer dagen in de vakantie van a tot z plannen. Geef hem een reisgids en een computer, en laat hem maar een dagprogramma in elkaar draaien.

Als ouder van een puber moet je SLIM zijn

Leiding geven is één van de 4 pijlers van de opvoeding die je je puber als ouder kunt geven. Wees SLIM:

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal dat huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn heeft ontwikkeld. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.