Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe kun je als ouder je puber steunen?

Je puber is zich op allerlei vlakken tegelijk aan het ontwikkelen. En hij maakt waarschijnlijk andere keuzes dan jou zou willen. Toch is het belangrijk om je puber juist in deze fase te steunen. Zodat hij weet dat je er altijd voor hem zult zijn. Hoe doe je dat?

De puberteit

De puberteit is een interessante, maar ook verwarrende tijd voor je kind. Hij vindt zichzelf al behoorlijk volwassen, maar toch is de ontwikkeling van zijn puberbrein nog niet voltooid. Daardoor kan hij typisch pubergedrag vertonen. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Je puber heeft jouw steun nodig

Door je puber te steunen weet hij dat je er altijd voor hem zult zijn. Hij weet dat hij jouw vertrouwen heeft, en dat geeft hem weer zelfvertrouwen. Hij weet dat hij fouten mag maken, en dat jij hem daarom niet zult veroordelen. Hij weet dat hij altijd bij jou terug kan komen, en dat je altijd van hem zult houden. Dat is enorm belangrijk voor een puber om te weten.

Hoe kun je je puber steunen?

Steun geven aan je puber heeft verschillende aspecten. Hieronder staan de 4 belangrijkste.

Bied emotionele steun

Luister naar je kind als hij bepaalde emoties wil uiten. En probeer die emoties te begrijpen en te respecteren. Ook al ben je het er misschien niet mee eens, of heb jij zelf hele andere emoties. Veroordeel je kind niet om zijn emoties. Neem hem serieus.

Let op: Wees alert op bepaalde signalen. Zie je iets geks, of iets wat je niet vertrouwt? Praat daar dan met je kind over. En haal er desnoods een professional bij. Of een vertrouwenspersoon van binnen de familie. Een puber die bijvoorbeeld continu rooddoorlopen ogen heeft, daar is iets mee aan de hand. Of een kind dat zich twee weken lang terugtrekt op zijn kamer. Laat die signalen niet ongemerkt voorbij gaan.

Maak duidelijk dat jouw liefde onvoorwaardelijk is

Je kind moet weten dat hij altijd bij jou terecht kan met zijn vragen en verhalen. En dat je achter hem staat, ook als hij iets stoms heeft gedaan. Of als ze in kleren rondloopt die jij afzichtelijk vindt. Als je kind doordrongen is van het feit dat je altijd van hem zult houden, wat hij ook doet, dan is dat een uitstekende basis voor jullie relatie.

Geef vrijheid in geborgenheid

Natuurlijk bescherm je je kind het liefst tegen allerlei ellende en negatieve ervaringen. Maar dat lukt je niet. Je kind moet zijn eigen leven leiden en zijn eigen fouten maken. Daar leert hij namelijk het allermeest van. Geef je kind dus die vrijheid. En reken erop dat het een keer fout gaat. Op zo’n moment is het goed als je kind weet dat hij ook dan bij jou terecht kan.

Zorg voor een stabiele emotionele basis

Jouw gezin is de basis van waaruit je puber het leven tegemoet gaat. Het is fijn voor je kind als die basis stabiel is. Als ouder ben je verantwoordelijk voor die basis. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen of weinig ruzie is in jullie huis, ook tussen de ouders onderling. Als er te veel ruzie is, gaat je kind zich daar namelijk anders door gedragen. Hij gaat zich dan klein maken, of juist proberen te onderhandelen tussen de ruziemakers. In ieder geval betekent het dat je puber zich niet meer vrij kan ontwikkelen.

Als ouder van een puber moet je SLIM zijn

Steun geven is één van de 4 pijlers van de opvoeding die je je puber als ouder kunt geven. Wees SLIM:

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal dat huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn heeft ontwikkeld. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.