Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Een zorgverzekeraar kiezen

Een (nieuwe) zorgverzekering kiezen is nog niet zo makkelijk. Je raakt snel het overzicht kwijt in het woud van aanbieders en merken. Waar moet je op letten als je een zorgverzekering zoekt?

Zorgverzekeringen vergelijken

Als je een nieuwe zorgverzekering zoekt, dan is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen naast elkaar te leggen. Want de verschillen in premie zijn soms erg groot, en het is zonde om elke maand geld te betalen voor zorg die je niet nodig hebt. Waar kun je op vergelijken?

Premie

Hoeveel een verzekering kost, wordt bepaald door de premie die je elke maand betaalt. Voor de basisverzekering is dat ongeveer 100 euro per persoon. Je kinderen zijn altijd gratis meeverzekerd totdat ze 18 worden. De premies voor aanvullende verzekeringen lopen erg uiteen en hangen af van de samenstelling van het aanvullende pakket. Vaak bieden verzekeraars pakketten aan voor een bepaalde doelgroep, zoals een gezinspakket. Zit daar zorg bij waar je nooit gebruik van zult maken? Ga dan op zoek naar een ander pakket waar die zorg niet in zit. Dan kom je misschien goedkoper uit.

Service

Zorgverzekeringen onderscheiden zich vaak van elkaar door de service die ze bieden. Hoe lang moet je wachten voordat je geld op je rekening wordt gestort? Hoe lang sta je in de wacht voordat je aan de telefoon wordt geholpen? Kun je al je verzekeringszaken online regelen? Hoe ingewikkeld is de papieren rompslomp om een rekening te declareren? Voor een goede service ben je misschien bereid iets meer te betalen.

Type polis

Wil je liever niks zelf betalen en alles door je verzekering laten regelen, en maakt het je niet uit bij welke arts of behandelaar je terechtkomt? Dan is een naturapolis iets voor jou. Maar als je liever zelf kiest welke arts jou behandelt en je het niet erg vindt om de kosten eerst zelf voor te schieten, dan kies je eerder voor een restitutiepolis. Er zijn ook zorgverzekeraars die een combipolis aanbieden: een mengvorm van restitutie- en naturapolis. Kies wat het beste bij jou past.

Een collectieve zorgverzekering

Via je werkgever, beroepsvereniging, patiëntenvereniging of sportclub kun je met een aantal mensen tegelijk een zorgverzekering afsluiten. Dat scheelt 5 tot 10 procent korting op de premie. En soms word je sneller geholpen als je deel uitmaakt van een collectief. Het kan dus de moeite waard zijn om je bij een collectieve verzekering aan te sluiten.

Check: Een collectieve zorgverzekering kan je een aantrekkelijke korting opleveren. Toch kan een andere zorgverzekeraar zonder collectiviteit een vergelijkbare verzekering aanbieden voor een lagere premie, en dus goedkoper zijn. Vergelijk daarom een collectief aanbod altijd nog met andere verzekeringen.

Verschillende merken, dezelfde zorgverzekeraar

Als je op zoek gaat naar een zorgverzekering, dan kom je talloze verschillende namen tegen. Laat je niet foppen: dit zijn allemaal merken van dezelfde grotere concerns. Het zit namelijk zo:

  • Elk zorgverzekeraarconcern bestaat uit 1 of meer zorgverzekeraars.
  • Elke zorgverzekeraar verkoopt verzekeringen onder 1 of meer merken.

In Nederland zijn 9 zorgverzekeraarconcerns actief, die samen zo’n 45 verschillende verzekeringen (merken) op de markt hebben. Van alle Nederlanders is 90 procent verzekerd bij grootste 4 concerns: Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Wil je van zorgverzekeraar veranderen? Voor de basisverzekering kan dat alleen aan het einde van het jaar. Je oude basisverzekering zeg je dan op vóór 1 januari, en de nieuwe verzekering sluit je af voor 1 februari. Voor aanvullende verzekeringen gelden andere regels: kijk die na in je polisvoorwaarden, of bel met de klantenservice van je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.