Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zittingverhoger

Een zittingverhoger is bedoeld voor kinderen vanaf 15 tot 36 kilo. Het is goed om zo laat mogelijk over te stappen van een kinderautostoeltje naar een zittingverhoger. In dit artikel lees je waarom. En op welke andere dingen je moet letten bij het kopen en gebruiken van een zittingverhoger.

Waarom is een zittingverhoger belangrijk?

Een zittingverhoger zorgt ervoor dat je kind hoger komt te zitten in de auto. Zo snijdt de autogordel niet in zijn hals, maar loopt hij over zijn borst en sleutelbeen. Koop daarom ook altijd een zittingverhoger met een rugleuning en hoofdsteun. Die leidt de gordel namelijk op de juiste manier langs het lichaam van je kind.

Wanneer begin je aan een zittingverhoger?

Koop zo laat mogelijk een zittingverhoger voor je kind. Want in een kinderautostoeltje zit hij een stuk veiliger. Dus zo lang hij nog in zijn stoeltje past, vervoer je hem daarin.

Waar moet je op letten als je een zittingverhoger koopt?

  • Een zittingverhoger moet altijd goedgekeurd zijn volgens Europese richtlijnen (ECE 44/03 of 44/04). Dat zie je aan de goedkeuringssticker: in een rondje de letter E plus een getal. Daaronder staat het goedkeuringsnummer dat begint met 03 of 04.
  • Koop altijd een zittingverhoger met een rugleuning en een hoofdsteun. Dat geeft een betere bescherming bij een zijwaartse botsing. Bovendien geleidt de hoofdsteun de gordel op de juiste manier. Zo snijdt hij niet in de hals van je kind.
  • De rugleuning moet in hoogte verstelbaar zijn.
  • Neem je eigen auto mee en controleer of je de zittingverhoger goed voor en achter in de auto kunt vastmaken.  Soms moet je de hoofdsteun in je auto weghalen.
  • Neem ook je kind mee als je een zittingverhoger gaat kopen. Kijk welke verhoger het beste past bij zijn lichaam.

Tweedehands zittingverhoger

Koop alleen een tweedehands zittingverhoger als:

  • je zeker weet dat hij nooit bij een aanrijding betrokken is geweest;
  • de verhoger niet beschadigd is;
  • hij niet ouder is dan 6 jaar.

Waar moet je op letten als je een zittingverhoger gebruikt?

Zet je kind met de zittingverhoger altijd goed vast. En controleer of de gordel niet langs zijn hals loopt.

  • Je kind gaat op de verhoger zitten. Daarna zet je je kind én de zittingverhoger vast met de 3-puntsgordel van je auto.
  • Het schuine deel van de gordel moet over de borst en het sleutelbeen van je kind lopen, en mag niet in zijn hals snijden.
  • Het heupgedeelte van de gordel loopt over het bekken van je kind, en niet over zijn buik.
  • Zorg ervoor dat de hoofdsteun op de juiste hoogte zit: vlak boven de schouders van je kind.
  • Heeft je auto een airbag bij de passagiersstoel? Zet je kind dan niet op de passagiersstoel. Je kind mag alleen op de passagiersstoel als je de airbag hebt uitgeschakeld. Dat kan overigens niet bij alle auto’s.
  • Wen je aan om de zittingverhoger na gebruik weer vast te maken met de autogordel. Zo kan hij niet door de auto gaan schuiven als je zonder kind gaat rijden.

Koop een nieuwe zittingverhoger na een aanrijding

Heb je een botsing gehad terwijl de zittingverhoger in je auto stond? Koop dan een nieuwe zittingverhoger. Want hij kan beschadigd zijn zonder dat dat aan de buitenkant zichtbaar is.

Wanneer mag je kind zonder zittingverhoger in de auto zitten?

Volgens de wet mag je kind zonder zittingverhoger in de auto als hij langer is dan 1.35 m. En officieel is een zittingverhoger geschikt voor kinderen tot 36 kilo. Toch is het veilig om ook daarna nog gebruik te maken van een zittingverhoger. Doe dat in ieder geval zolang de gordel zonder verhoger langs de hals van je kind loopt.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.