Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De overgang van groep 2 naar groep 3

Er is een groot verschil tussen groep 2 en groep 3. In groep 2 is je kind een kleuter. Leren is nog niet belangrijk. Maar in groep 3 wordt het echt schools. Voor veel kinderen is deze overgang best groot. Het is goed om je kind daarop voor te bereiden.

Het naar school gaan met 4 jaar wordt in het algemeen als een grote mijlpaal gezien. Maar het echte schoolse leven begint eigenlijk pas in groep 3. Eigenlijk is het vreemd dat aan die overgang weinig aandacht wordt besteed.

Van groep 2 naar groep 3

Als je kind in groep 2 zit, dan is hij helemaal gewend aan het naar school gaan. Hij kent het gebouw, de juffen en de meesters, zijn klasgenootjes en de gebruiken in de klas. Want hij gaat al ruim 2 jaar naar school. Maar het echte ‘leren’ komt in groep 2 nog niet aan bod. In groep 3 is de sfeer ineens heel anders: daar staat leren voorop, en er is weinig ruimte voor vrij spelen. Die overgang is vrij groot. Het is goed om je daar als ouder bewust van te zijn. Want dan kun je je kind daarop voorbereiden.

Groep 2 is een kleutergroep

In groep 2 mag je kind (net als in groep 1) het grootste deel van de tijd spelen, knutselen, kletsen en muziek maken. In de klas is volop speel- en spelmateriaal aanwezig, waar je kind veel gebruik van mag maken. Er hangen ook teken- en knutselwerkjes aan de muren. In deze groep wordt je kind (in tegenstelling tot groep 1) voorbereid op het leren in groep 3. Dat gebeurt spelenderwijs: hij maakt bijvoorbeeld op een eenvoudige manier kennis met letters en cijfers. Maar echt leren kun je dat nog niet noemen. Je kind is in groep 2 nog steeds een kleuter.

Groep 3 is een schoolklas

In groep 3 staat ineens het leren voorop. Dat zie je bijvoorbeeld aan de manier waarop de klas is ingericht: ieder kind heeft een eigen tafeltje, waar hij het grootste gedeelte van de dag aan moet zitten. De leerkracht staat voor de klas en geeft les. Je kind moet de hele dag opletten. Ook moet hij 'werkjes' (opdrachten en opgaven) maken. Hij krijgt verschillende vakken: lezen, schrijven en rekenen. Er is veel minder ruimte voor creatieve en expressieve vakken dan in groep 2. Tijd voor vrij spelen is er nauwelijks. Er is ook bijna geen speelmateriaal in de klas aanwezig, alleen leermaterialen.

De overgang van kleuter naar scholier

Veel kinderen hebben moeite met de overgang van groep 2 naar groep 3. In hun eerste twee jaren op school zijn ze gewend aan veel bewegingsvrijheid én veel creatieve vrijheid. In groep 3 is die vrijheid ineens een stuk kleiner. Sommige kinderen missen het spelen en het creatief bezig zijn. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het stilzitten aan een tafeltje. En aan het feit dat ze de hele dag naar de meester of juf moeten luisteren, en niet mogen kletsen met hun buurman of buurvrouw. Je kind kan daardoor (in ieder geval tijdelijk) minder plezier krijgen in het naar school gaan.

Wat merk je aan je kind?

In de eerste maanden in groep 3 kan je kind extra moe zijn, lusteloos, prikkelbaar of (vaker dan anders) slechte buien hebben. Hij kan ook klagen dat hij niet naar school wil, of ’s ochtends zeggen dat hij buikpijn heeft. In ieder geval merk je dat hij niet lekker in zijn vel zit.

Check: Jongens hebben over het algemeen meer moeite met de overgang van groep 2 naar groep 3 dan meisjes. Dat komt door het verschil tussen jongens en meisjes: jongens hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan vrij spelen, terwijl meisjes het leuk vinden om werkjes te maken.

Wat kun je doen?

Een paar tips om de overgang van groep 2 naar groep 3 zo prettig mogelijk te maken voor je kind.

Voordat je kind naar groep 3 gaat

  • Praat met je kind over wat hij in groep 3 kan verwachten.
  • Vraag aan de leerkracht van groep 2 op welke manier zij (of hij) aandacht besteedt aan de overgang naar groep 3.
  • Loop eens samen met je kind naar een lokaal van groep 3: hij ziet dan dat het er daar anders uitziet. Misschien kan de leerkracht van groep 3 laten zien wat voor werkjes ze in die groep maken.

Als je kind in groep 3 zit

  • Vraag regelmatig aan je kind hoe hij het vindt in groep 3. Praat met hem over de dingen die nieuw voor hem zijn. En leg hem ook uit waarom sommige dingen anders zijn dan hoe hij het gewend was.
  • Vraag aan de leerkracht hoe je kind zich in de klas gedraagt. Is hij snel afgeleid? Kan hij goed stilzitten? Of heeft hij daar moeite mee?
  • Vraag aan de leerkracht op welke manier zij (of hij) aandacht besteedt aan de overgang van groep 2 naar groep 3. Misschien is er de eerste maanden extra ruimte voor buiten spelen, knutselen of muziek.

Na een paar maanden gaat het beter

Heeft jouw kind moeite om zich aan te passen aan het nieuwe schoolse leven? Dan kan het best een paar maanden duren voordat hij zijn draai gevonden heeft. Meestal gaat het beter na een maand of drie.

Tip: Heb je het gevoel dat jouw kind erg lang nodig heeft om te wennen aan groep 3? Praat dan met de leerkracht. Jullie kunnen dan samen kijken wat je kind nodig heeft om lekkerder in zijn vel te zitten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.