Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Technasium

Een technasium is een onderwijsvorm binnen havo en vwo met een grote nadruk op wetenschap en techniek. Er zijn meer dan 80 scholen in Nederland die lesgeven volgens de technasium-formule. Is je kind geïnteresseerd in techniek? Dan is technasium misschien een goede keuze.

Wat is het technasium?

Het technasium is een opleidingsrichting binnen het voortgezet onderwijs op havo- en vwo-niveau, waarin de bètavakken (natuurkunde, scheikunde, wiskunde, techniek) centraal staan. Op het technasium krijgt je kind les op een manier die erg lijkt op de beroepsomgeving waarin hij later terechtkomt: het is bij uitstek praktijkgericht onderwijs. Het technasium is ontwikkeld om het voortgezet onderwijs beter te laten aansluiten op het hoger onderwijs in de bèta- en technische sectoren.

Check: Een gymnasium is een vwo-opleiding met het examenvak Grieks en/of Latijn. Een technasium is een vwo-opleiding met het eindexamenvak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).

Onderzoek & Ontwerpen

Een O&O-project begint met een opdrachtgever die een probleem heeft. Dat is altijd een opdrachtgever uit de ‘echte’ wereld: een bedrijf of organisatie. Met een team gaat je kind aan de slag om een oplossing te vinden. Per week werkt je kind 6 uur aan het project in de technasiumwerkplaats. Hij heeft regelmatig overleg met de docent. Na ongeveer 7 weken is het project klaar en geeft je kind een eindpresentatie. De opdrachtgever is daarbij, als het even kan, aanwezig.

De technasiumwerkplaats

De technasiumwerkplaats biedt alle faciliteiten die je kind nodig heeft om te onderzoeken en te ontwerpen. De werkplaats bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een atelier, een laboratorium, een machinekamer, een ‘denktank’ en een doka.

Kwaliteit van het technasiumonderwijs

Niet elke school kan zomaar een technasium beginnen. Daar zijn strikte eisen aan verbonden. Als een school technasium wil worden, dan moet die eerst een traject doorlopen. Aan het einde daarvan krijgt de school een predikaat dat 4 jaar geldig is. In het vierde jaar komt er een auditteam langs om te kwaliteit van het onderwijs te toetsen. Alleen als de kwaliteit aan 12 criteria voldoet, wordt het predikaat weer voor 4 jaar verlengd.

Check: De Stichting Technasium bewaakt de kwaliteit van het technasiumonderwijs. Ook zorgt de stichting voor de ontwikkeling van het onderwijs en de scholing van docenten.

Welke scholen bieden een technasium?

Al meer dan 80 scholen in Nederland bieden technasiumonderwijs. Zit er ook een school bij jou in de buurt? Dat kun je ontdekken op de scholenpagina van de Stichting Technasium.

Bronnen

Informatie van de Stichting Technasium:

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.