Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstvoeding

Borstvoeding is het beste wat je je baby kunt geven. Het heeft veel voordelen. Maar het gaat meestal niet vanzelf. In het begin moet je best even oefenen. En ook daarna kun je af en toe nog wat advies gebruiken.

Borstvoeding: voordelen en nadelen
Borstvoeding heeft veel voordelen. Maar ook een paar nadelen. Hier staan ze allemaal op een rij.
Borstvoeding geven
Hoe werkt borstvoeding? In wat voor houdingen kun je je kind de borst geven? Hoe vind je een ritme? Allemaal praktische tips en informatie over borstvoeding geven.
Eten en drinken als je borstvoeding geeft
Ook als je borstvoeding geeft is het belangrijk om even stil te staan bij wat je eet en drinkt. Want: alles wat je eet en drinkt, komt via je bloed in de moedermelk terecht. En dus bij je baby.
Moedermelk afkolven
Kolven is een goede manier om je kind toch borstvoeding te geven, terwijl je weer aan het werk gaat. Kolven moet je oefenen. En er zijn belangrijke regels voor het bewaren, ontdooien en opwarmen van moedermelk.
Op je werk kolven of borstvoeding geven
Weer aan het werk gaan hoeft geen reden te zijn om te stoppen met het geven van borstvoeding. Want een kwart van je werktijd mag je gebruiken om je kind zelf te voeden, of om te kolven.
Een lactatiekundige geeft deskundige hulp bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, dan is een consult van een lactatiekundige meestal geen overbodige luxe. Heb je problemen? Wacht dan zeker niet te lang met het inschakelen van een gecertificeerde borstvoedingsdeskundige.
Naast borstvoeding heeft je baby extra vitamines nodig
Naast borstvoeding heeft je baby de eerste zes maanden niets anders nodig. Alleen vitamine K en vitamine D.
Problemen bij borstvoeding
Borstvoeding is fantastisch, zeker als het goed gaat. Maar je kunt ook te maken krijgen met pijn en problemen. Wat je dan het beste kunt doen, lees je hier.
Vuistregels voor borstvoeding van de WHO en UNICEF
Steeds meer kraamzorginstellingen en ziekenhuizen werken volgens de tien vuistregels van WHO en UNICEF voor borstvoeding. Wat houden die regels in? En hoe vind je een gecertificeerde instelling?
Als borstvoeding geven echt niet lukt
Hoe graag je het misschien ook wilt: borstvoeding geven lukt niet altijd. Er zijn verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen bij het voeden van je kleintje. Het is verstandig om daar op tijd professionele hulp bij te zoeken. Lukt het met die hulp nog steeds niet? Wees dan niet bang om te stoppen met borstvoeding geven.
Kritiek op de voorlichting over borstvoeding
De voorlichting over borstvoeding is eenzijdig, vindt een aantal wetenschappers. Door dat eenzijdige beeld krijgen vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven, het gevoel dat ze hun kind tekortdoen. De officiële informatie over borstvoeding moet genuanceerder en evenwichtiger. Zodat vrouwen zelf een afgewogen beslissing kunnen nemen over de manier waarop ze hun kind voeden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.