Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Het gezondheidsonderzoek in klas 2 van het voortgezet onderwijs

Rond zijn 14e verjaardag krijgt je kind een uitnodiging voor een periodiek gezondheidsonderzoek van de GGD. In de meeste gevallen hoef jij daar als ouder niet mee naartoe. Wat kan je kind van dit onderzoek verwachten?

Uitnodiging van de GGD

Als je kind in klas 2 van het voortgezet onderwijs zit, dan krijgt hij een uitnodiging van de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voor een gezondheidsonderzoek. Dit is het laatste van de drie periodieke gezondheidsonderzoeken die je kind krijgt.

Waar is het gezondheidsonderzoek voor bedoeld?

Het onderzoek van de GGD is bedoeld om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Eventuele afwijkingen kunnen met dit onderzoek worden opgespoord. Bovendien geeft de GGD informatie over onderwerpen als alcohol, drugs en seks.

Van tevoren: informatie in de klas

Voordat de onderzoeken plaatsvinden, komt er een jeugdverpleegkundige in de klas om kennis te maken met alle kinderen en om iets te vertellen over het onderzoek.

Vragenlijsten

Tijdens de kennismaking met de jeugdverpleegkundige vult je kind een formulier in met vragen over hoe hij zich voelt, of hij veel vrienden en vriendinnen heeft, hobby’s en dergelijke. Ook is er een vragenlijst over de gezondheid van je kind; vaak kan je kind die thuis, samen met jou, invullen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Het verschilt per GGD hoe het onderzoek er precies uitziet. Soms vindt het onderzoek op school plaats, maar het kan ook dat je kind ervoor naar de GGD moet. Meestal verloopt het onderzoek in grote lijnen als volgt.

Meten en wegen

Je kind wordt gemeten en gewogen. Je kind hoeft zich hiervoor niet uit te kleden. De gemeten waarden worden toegevoegd aan de groeicurve die bijgehouden wordt sinds het consultatiebureau. Soms worden ook de ogen en oren van je kind nog getest.

Bespreken van de vragenlijsten

De jeugdverpleegkundige neemt de ingevulde vragenlijsten samen met je kind door. Opvallende dingen worden kort besproken. Ook krijgt je kind informatie over onderwerpen als voeding, roken, bewegen, alchohol, drugs en seks.

De uitslag van het onderzoek

Na afloop van het onderzoek krijgt je kind een gesloten envelop mee naar huis waar de bevindingen van het onderzoek in staan. Die envelop is voor jou bedoeld. Als je wilt, kun je de inhoud ervan samen met je kind bekijken. Relevante informatie geeft de JGZ door aan de school van je kind. Daar geef je als ouder toestemming voor.

Tip: Hoe het onderzoek van je kind verloopt, verschilt van GGD tot GGD. Wil jij weten wat je precies kunt verwachten? Kijk dan op de website van jouw eigen GGD onder Jeugdgezondheidszorg. Daar staat meestal hoe het gezondheidsonderzoek eruitziet.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.