Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Opvoeding

Zodra je kind kan kruipen of lopen, begint het opvoeden. Als ouder ben je geen geboren opvoeder: opvoeden moet je leren. Je groeit daarin met je kind mee. Wat voor opvoedstijl heb jij? Hoe ga je om met moeilijk gedrag van je kind? Misschien kunnen wat extra technieken en strategieën je taak als opvoeder wat gemakkelijker maken.

Wat is opvoeden?

Opvoeden is invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je kind. Als ouder ben jij, samen met je partner, de belangrijkste opvoeder van je kind. Maar overschat je invloed als opvoeder niet: er zijn veel factoren in het leven van je kind waar je geen invloed op hebt! Het antwoord op de vraag ‘Heeft opvoeden zin?’ is ja. Maar almachtig ben je als opvoeder zeker niet.

Basisvaardigheden

Als opvoeder moet je over een aantal basisvaardigheden beschikken, ongeacht welke opvoedstijl of opvoedingsmethode je hanteert. Communiceren, stimuleren en negeren zijn belangrijke instrumenten die je kunt gebruiken om de ontwikkeling van je kind te bevorderen, positief gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag af te leren.

Temperament

Je kind wordt geboren met een bepaald temperament. Er zit een belangrijke connectie tussen temperament en opvoeding: het temperament van je kind bepaalt voor een groot deel hoe jij je taak als opvoeder ervaart. Wat voor temperament heeft je kind? En ook de wisselwerking tussen jouw temperament en dat van je kind is belangrijk.

Technieken en strategieën

Theorieën over opvoeding zijn interessant om te lezen, maar het gaat uiteindelijk om de praktijk. Hoe ga jij om met lastig gedrag van je kind? Het kan soms handig zijn om een aantal technieken of strategieën achter de hand te hebben. Daarmee kun je bepaalde moeilijke situaties beter aan. En dat geeft je als ouder wat extra zelfvertrouwen.

Hulp bij opvoeden

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij de opvoeding van je kind? Of zou je wel wat meer manieren willen hebben om met je kind om te gaan? Ga dan op zoek naar opvoedingsondersteuning. Er is altijd wel een manier van ondersteuning die bij jou past. Informeel en laagdrempelig, of professioneel en één op één.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.