Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Jij als ouder

Als ouder moet je veel ballen in de lucht houden. Je moet voor je kind zorgen, maar je wilt ook werken. Hoe combineer je dat? Daarnaast vraagt de relatie met je partner ook aandacht. En hoe hou je tijd over voor jezelf?

Werk en gezin combineren
De meeste ouders combineren een gezin met werk buitenshuis. Dat kan best pittig zijn. aan ede ene kant wil je goed voor je kinderen zorgen, aan de andere kant wil je op je werk ook presteren. Hoe zorg je ervoor dat die twee belangrijke onderdelen van je leven in balans blijven?
Steven Pont over ouderschap
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en auteur van onder meer ‘Mensenkinderen!’ en ‘Sociaal? Vaardig!’. Als therapeut heeft hij ruime ervaring in het begeleiden van ouders en kinderen bij lastige gezinssituaties. In dit interview vertelt Pont hoe hij kijkt naar de ouders van nu.
Ben ik een goede moeder?
Iedere moeder wil graag een goede moeder zijn. Of, liever nog, een perfecte moeder. Maar kan dat wel? Bestaat de perfecte moeder? Daarmee leg je een hoop druk op jezelf. Misschien is het juist beter om de lat wat lager te leggen. Zo blijft het moederschap tenminste leuk.
De tegenvallers van het ouderschap
Kinderen krijgen is iets heel bijzonders. Je leven verandert op alle fronten. Natuurlijk verrijkt het ouderschap je leven. En hou je meer van je kinderen dan je ooit gedacht had. Maar tegelijk kan het ouderschap je ook tegenvallen. Want het is keihard werken. Of misschien val je jezelf wel tegen als ouder. Over de minder mooie kanten van ouderschap hoor je eigenlijk nooit iemand. Daarom lees je er bij ons wel over.
Onvolmaakt gelukkig ouderschap
Niemand is perfect. Jij niet, je kind niet, en de wereld ook niet. Ondanks al die imperfectie tóch gelukkig zijn is het beste wat je kunt bereiken. Volmaakte ouders bestaan niet. Wees liever een onvolmaakt gelukkige ouder! Dat zorgt voor een hoop relativering van de taak die opvoeden heet.
Tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf maken is een ware kunst als je een kind hebt, een baan, aandacht aan je partner wilt besteden en er nog een sociaal leven op na wilt houden. Waarom is tijd voor jezelf zo belangrijk? En hoe maak je die?
Jij en je partner
Als je samen met je partner een kind krijgt, dan wil je ervoor zorgen dat alle juridische en formele zaken rond jullie relatie goed geregeld zijn. Welke samenlevingsvorm zorgt voor welke formele band? En wat kun je nog apart formaliseren? Daarnaast heeft de komst van een kind ook gevolgen voor jullie relatie. Hoe gaan jullie daarmee om?
Fit en gezond blijven
Als je kinderen hebt, is de neiging om je eigen gezondheid te vergeten groot. Alle tijd die je hebt, steek je in je kinderen, je werk en je partner. Tijd om te sporten of te ontspannen hou je bijna niet over. Terwijl het wel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Want als jij lekker in je vel zit, kun je de drukte van werk en gezin beter aan.
Ernstige problemen
Als ouder kun je met een aantal serieuze problemen te maken krijgen. Bijvoorbeeld depressie, burn-out, echtscheiding of financiële problemen. Dat is op zich al ernstig genoeg. Maar let er ook op, dat je je kind daar niet ongewild bij betrekt.
Perfecte ouders bestaan niet
Met haar frisse en soms wat tegendraadse opvattingen zet schrijfster Janet van Dijk ouders met beide benen op de grond. Haar boek ‘Ik vin y lyv: het geheim van onvolmaakt gelukkige ouders’ is een welkome relativering van het hele opvoedingsgedoe. Anababa zocht Janet op en besprak een aantal van die verfrissende inzichten met haar.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.