Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vaste voeding voor je baby

Met 6 maanden is je baby toe aan vaste voeding. Want in melk zitten nu niet meer alle voedings- en bouwstoffen waar je kind behoefte aan heeft. Hoe weet je dat je baby toe is aan vaste voeding? En hoe geef je zijn eerste hapje?

De eerste 6 maanden: alleen melk

De eerste 6 maanden heeft je baby niets anders nodig dan melk. Dat kan borstvoeding zijn, maar ook volledige zuigelingenvoeding (flesvoeding).

Vanaf 6 maanden: bijvoeding

Met 6 maanden krijgt je kind ook behoefte aan andere voedingsstoffen, die niet in melk zitten. Vanaf dat moment kun je je kind dus vaste voeding gaan geven. Dit wordt soms ook bijvoeding genoemd, omdat je het bij de melkvoeding geeft.

Sommige kinderen willen al eerder vast voedsel eten

Misschien is jouw kind al eerder aan vaste voeding toe. Dat merk je aan het volgende:

  • Als jij zit te eten, kijkt je baby aandachtig naar je.
  • Hij maakt regelmatig smakkende geluidjes.
  • Hij stopt alles in zijn mondje.

Als je kind zo duidelijk aangeeft dat hij vaste voeding wil proberen, bespreek dat dan op het consultatiebureau. Dan weet je zeker of vroeg beginnen met bijvoeding een goede keus is.

Vroeg beginnen met vast voedsel heeft nadelen

Geef je je kind met 4 of 5 maanden al bijvoeding? Dan kan het gebeuren dat:

  • hij minder zin krijgt in borstvoeding. Jouw melkproductie kan dan afnemen.
  • hij een allergische reactie krijgt op bepaalde voedingsstoffen.

Eten van een lepeltje moet hij nog leren

Je baby heeft nog nooit van een lepeltje gegeten. Hij moet dus leren happen en slikken. Het kan best even duren voordat hij dat onder de knie heeft. Waar moet je in ieder geval aan denken?

  • Zet je baby rechtop in zijn wipstoeltje en doe hem een grote slab om.
  • Ga recht tegenover je kind zitten, zodat je goed kunt zien hoe je kind reageert op het eten.
  • Gebruik een klein pastic lepeltje. Dat voelt zachter aan in zijn mondje dan metaal.
  • Doe alleen wat fruit op het voorste puntje van de lepel. Een volle lepel is te veel; dat kan hij nog niet verwerken.
  • Duw het lepeltje niet te ver naar binnen in zijn mond.
  • Vertel hem wat hij te eten krijgt en hoe lekker dat is.

Tip: Stel je niet te veel voor van de eerste keer dat je baby een hapje gaat eten. Vaak belandt het meeste van je fruithapje naast zijn mond, op zijn slabbetje of op de grond. Het is wel grappig om te zien hoe hij op deze compleet nieuwe ervaring reageert.

Hoeveel eet je baby?

In het begin krijgt je baby niet meer dan een paar theelepeltjes binnen van zijn eerste groente- of fruithapje. Zodra hij weet hoe hij moet eten van een lepeltje, wordt dat langzaam meer. Geleidelijk aan zal een fruithapje een melkvoeding gaan vervangen. Wanneer dat precies is, is voor ieder kind verschillend. Op het consultatiebureau krijg je tips en adviezen die toegesneden zijn op jouw kind.

Eten moet vooral leuk zijn

Verwacht niet van je kind dat hij heel veel gaat eten. Het voornaamste is dat hij op deze leeftijd op een prettige manier kennismaakt met verschillende soorten voeding. Let dus op het volgende:

  • Dwing je kind niet om te eten: duw bijvoorbeeld nooit een lepel met eten zijn mond in.
  • Leer je kind om zelf te eten: leg ‘hapklare’ stukjes op zijn bordje, die hij zelf kan pakken en in zijn mond kan steken. Dat kan hij eventueel ook doen met een babyvorkje.
  • Als je kind zijn hoofd wegdraait of het bordje wegduwt, dan geeft hij aan dat hij genoeg heeft. Prijs hem dan voor wat hij opgegeten heeft, en haal zijn bordje weg.

Hoe bouw je vaste voeding op?

Met 6 maanden begint je baby met zijn eerste hapje, en met 12 maanden eet hij met de rest van het gezin mee. Wanneer en hoe introduceer je nieuwe etenswaren? Dat staat in de voedingsschema's van 6 tot 12 maanden.

Je baby mag nog niet alles hebben

In het eerste jaar zijn de darmen van je baby nog niet klaar voor alle voedingsmiddelen. Bovendien kan hij ziek worden van bepaalde baceriën. Daarom mag hij voor zijn eerste verjaardag nog niet alles eten.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.