Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het eerste hapje voor je baby

Het eerste hapje vaste voeding van je baby is best een mijlpaal. Wat kun je je baby het beste geven?

Het eerste hapje is meestal een fruithapje

Het beste kun je je baby als eerste hapje gepureerd fruit geven. Dat is zoet  en zacht. Je baby zal er niet zo veel moeite voor hoeven doen om het lekker te vinden. Twee tips:

  • Neem fruit met een zachte en zoete smaak. Bijvoorbeeld banaan of peer.
  • Prak of pureer het fruit zo fijn mogelijk. Dan kan hij zich er niet in verslikken.

Geef de eerste hapjes tussen de melkvoedingen door. Of vlak voor een voeding. Want je baby zal in het begin niet meer dan een paar theelepeltjes eten.

Laat je kind kennismaken met groente én fruit

Is je baby gewend aan het eten van een lepeltje? Dan kun je wat meer gaan experimenteren met groenten en fruit. Zo went je baby aan verschillende smaken, kleuren en texturen (hoe het voelt in zijn mond). Hoe vroeger hij met verschillende smaken in aanraking komt, hoe beter. Waarschijnlijk zal hij dan later ook gevarieerder eten.

Welke groenten en fruitsoorten zijn geschikt voor mijn baby?

Kies in ieder geval fruit en groenten met een zachte en enigszins zoete smaak.

  • Fruit: bijvoorbeeld banaan, peer, meloen, appel, perzik, mango, aardbei.
  • Groente: bijvoorbeeld worteltjes, bloemkool, boontjes, broccoli, pompoen, courgette, doperwtjes.

Let op: Groente kook je zodat het zacht genoeg is om aan je baby te geven. Kook de groente zonder zout. Want daar kunnen de nieren van je baby nog niet goed tegen.

Hij lust niet alles

Natuurlijk lust je baby niet meteen alles wat je hem aanbiedt. Dat is niet erg. Probeer het dan later nog een keer opnieuw. Aan sommige smaken moet je kind gewoon wennen. Hij moet het dan meerdere keren eten om het lekker te gaan vinden. Soms wel 5 of 10 keer.

Let op: Zeker in de eerste periode van bijvoeding is het verstandig om smaken niet te veel te mengen. Zo leert je baby de verschillende smaken goed te onderscheiden. En krijgt je baby last van een allergische reactie? Dan weet je meteen van welk voedingsmiddel het komt.

Hoe maak je een fruit- of groentehapje?

Een groente- of fruithapje kun je prima zelf maken. Maak het fruit of de groente bijvoorbeeld fijn met een:

  • vork;
  • zeef;
  • rasp;
  • staafmixer;
  • keukenmachine.

Hardere groente- en fruitsoorten kun je beter even koken en daarna prakken of pureren. Lees ook onze recepten voor groente- en fruithapjes.

Let op: Voeg geen zout of suiker toe aan het groente- of fruithapje voor je baby. Dat is slecht voor zijn gezondheid. Bovendien leert hij zo geen pure smaken kennen.

Steeds grotere stukjes

In het begin is het belangrijk dat je fruit of groente zo fijn mogelijk pureert of prakt. Maar zodra je baby goed kan happen en slikken, kun je er ook wat grotere stukjes tussen laten. Zo leert hij langzaam om zijn eten zelf te kauwen. Na verloop van tijd kun je de stukjes zo groot maken, dat je kind ze zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.