Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je puber krijgt een groeispurt

Een van de belangrijkste kenmerken van de puberteit is de groeispurt. In een paar jaar tijd groeit je kind ongeveer 30 centimeter.

Je kind groeit heel snel

De groeispurt heet niet voor niets een ‘spurt’: je kind groeit in korte tijd heel snel. Op het hoogtepunt van de spurt groeit hij net zo snel als tussen zijn 1e en 2e verjaardag! Gemiddeld duurt deze groeispurt in totaal ruim 4 jaar. In die periode groeit je kind zo’n 30 centimeter.

Check: Denk je dat de grootste groei van je puber wel in z’n benen zal zitten? Mis. De extra centimeters zitten voornamelijk in zijn romp. Die groeit relatief het meest.

Langer en zwaarder

Je kind wordt langer, en daardoor ook zwaarder. Op het hoogtepunt van de groeispurt:

  • wordt een jongen in een jaar gemiddeld 11 centimeter langer en 3,5 kilo zwaarder.
  • wordt een meisje in een jaar gemiddeld 9 centimeter langer en 2,5 kilo zwaarder.

Wanneer begint de groeispurt?

Tegenwoordig begint de groeispurt bij meisjes gemiddeld met 10,5 jaar. Het snelst groeit je dochter rond 12 jaar. Jongens ontwikkelen zich meestal iets langzamer. Gemiddeld zet de groeispurt bij hen in rond 11,5 jaar. Een jaar later (dus rond 12,5 jaar) groeit je zoon het snelst.

Hoe verloopt de groeispurt?

De groeispurt van je puber verloopt vrijwel altijd volgens een vast patroon:

  • Als eerste beginnen de handen, voeten en het hoofd van je puber te groeien.
  • Daarna worden armen en benen langer.
  • Als laatste groeit de romp, en worden de schouders breder.

Het gezicht verandert

Ook het gezicht van je kind verandert tijdens de puberteit: het hele gezicht wordt groter, maar het voorhoofd groeit het minst. Daardoor verliest het gezicht zijn kinderlijke trekken en wordt het een ‘volwassen’ gezicht.

Het strottenhoofd groeit: hij krijgt ‘de baard in de keel’

Bij jongens groeit het strottenhoofd aanzienlijk. Ook zijn stembanden worden langer. Daardoor gaat zijn stem omlaag, gemiddeld wel een octaaf. Hoe snel dit gebeurt, is bij iedere jongen weer anders: sommigen doen er een paar maanden over, bij anderen duurt het een paar jaar. In ieder geval heeft je zoon een tijdlang ‘de baard in zijn keel’: hij heeft zijn groeiende stembanden niet helemaal onder controle. Zijn stem slaat dan regelmatig over.

Check: Bij meisjes groeien strottenhoofd en stembanden maar weinig. De stem van je dochter zal dus niet heel veel veranderen.

Hersenen krijgen ook een groeispurt

Ook het puberbrein maakt een groeispurt door. De hersenen van je puber worden groter, maar ze veranderen ook nog behoorlijk qua organisatie en structuur. En dat heeft weer gevolgen voor zijn gedrag.

Steeds veranderende lichaamsverhoudingen

Doordat je kind steeds op andere plekken en met verschillende snelheden groeit, veranderen zijn lichaamsverhoudingen voortdurend. Daardoor krijgt hij dat voor pubers typische slungelige uiterlijk. Vooral jongens kunnen eruit zien alsof ze zich met al die grote lichaamsdelen geen raad weten.

Groeispurt en geslachtsrijping

Begint jouw dochter al vroeg te groeien? Dan krijgt ze haar eerste menstruatie waarschijnlijk ook vroeg. En is je zoon laat met groeien? Dan komt zijn geslachtsrijping ook wat later op gang. De groeispurt en de geslachtsrijping hangen sterk samen: de groeispurt wordt namelijk aangestuurd door geslachtshormonen, en niet door groeihormonen.

Na de groeispurt

Na de groeispurt kan je kind nog een beetje doorgroeien. Meisjes stoppen met groeien gemiddeld als ze 17 zijn. Jongens kunnen nog doorgroeien totdat ze 18,5 jaar oud zijn.

Bronnen

  • Het hoofdstuk ‘Geen kind meer’ uit het boek Kleine ontwikkelingspsychologie deel 3: puberjaren, Rita Kohnstamm (derde druk, 2009). Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, Houten

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.