Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Pubergedrag

Typisch pubergedrag: iedereen kent het wel. Sterk wisselende emoties, ondoordachte beslissingen nemen, lang in bed blijven liggen. Dit gedrag is te verklaren als je bedenk dat de hersenen van je puber nog volop in ontwikkeling zijn. De hersenen van je kind zijn pas volwassen als hij 22 of 23 is.

Weinig controle over zijn gedrag
Typisch pubergedrag is te verklaren uit de ontwikkeling die de hersenen tijdens de adolescentie doormaken. Voor een hoop ingewikkelde taken zijn de hersenen van je kind in die periode gewoon nog niet klaar. In dit artikel lees je over pubergedrag dat te maken heeft met cognitieve taken: plannen en gedrag bijsturen of afremmen. Rationele controle over zijn gedrag dus.
Sterk emotioneel gedrag
Heftige emoties die elkaar snel afwisselen en risico's nemen, ook dat is typerend voor pubergedrag. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat de emotiegebieden van je puber inderdaad hyperactief zijn in de adolescentie.
Laat naar bed en lang slapen
Typisch pubergedrag waar veel ouders zich aan ergeren heeft te maken met slapen. De meeste pubers gaan laat naar bed, komen ’s ochtends moeilijk hun bed uit en blijven in het weekend liefst de hele ochtend in hun nest liggen. Waar komt dat door?

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.