Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Conduct Disorder of antisociale gedragsstoornis

Een Conduct Disorder (CD) of antisociale gedragsstoornis zorgt voor druk, onrustig en agressief gedrag. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont legt uit wat een Conduct Disorder is, waar het mogelijk vandaan komt en wat je kunt doen als je er iets van denkt te herkennen in je eigen kind.

Wat is een Conduct Disorder?

Een Conduct Disorder (of antisociale gedragsstoornis) doet een beetje denken aan gedrag van kinderen met ADHD. Een kind met CD:

  • is druk
  • is onrustig
  • luistert slecht
  • heeft vaak conflicten

Op school zijn kinderen met CD vaak moeilijk te handhaven, omdat het vaak behoorlijke pesters zijn en ze slecht tegen regels kunnen. En daarbij: spijt komt ook niet echt in hun vocabulaire voor…

Wat is het verschil tussen CD en ADHD?

Waar een kind met ADHD niet per definitie gemeen is, expres dingen stukmaakt of relaties bewust verstoort, is dat bij een kind met CD wel het geval. Kinderen met een antisociale gedragsstoornis maken moedwillig dingen stuk en zitten nogal eens op het politiebureau, of bij de directeur van hun school.

Wat vindt een kind met CD van zijn eigen gedrag?

Het empatisch vermogen van een kind met CD is (of lijkt) over het algemeen klein. Hij geeft vaak anderen de schuld of zegt dat de omgeving niet zo moeilijk moet doen. Soms vinden ouders dat ook, dat hun kind gewoon wat ‘stout’ is. Dan wordt het soms lastig om er iets aan te doen.

Vooral jongens hebben CD

CD komt vooral voor bij jongens. Meisjes hebben het ook, maar minder. Bovendien wordt bij meisjes minder snel aan CD gedacht, waarschijnlijk omdat het empatisch vermogen bij meisjes in het algemeen goed in orde is.

Wat is de oorzaak van een Conduct Disorder?

  • Sommige kinderen hebben deze gedragsstoornis van nature. Bij hen heeft het niets met de omgeving te maken en is het onderdeel van de aanleg.
  • Bij een deel van de kinderen met CD is de stoornis een gevolg van verstoorde relaties in hun omgeving.
  • Ook een traumatische ervaring kan de oorzaak zijn van een Conduct Disorder.

Een kind met CD in zijn jeugd hoeft dus in zijn volwassen leven ook niet zo opstandig te zijn. Als de relaties om hem heen veranderen, kan het kind (in mindere of meerdere mate) mee veranderen.

Wat kan ik doen als ik dingen bij mijn kind herken?

De beste methode om CD te lijf te gaan is niet zozeer een aanpak die alleen je kind betreft, maar het hele gezin. Het zou kunnen dat zijn gedrag beter wordt als jullie (met professionele begeleiding!) aandacht besteden aan de relaties in het gezin. Of aan een eventueel trauma dat je kind heeft opgelopen.

Ik zou het toch wel weten als mijn kind een trauma heeft?

Nee, niet altijd. Er zijn juist heel wat kinderen die met een verborgen trauma rondlopen. Dat kan een onverwerkte dood van een dierbare zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan seksueel misbruik dat door de omgeving niet opgemerkt is. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet het geval te zijn, maar sluit ook niets uit.

En waar zou ik mijn licht dan op kunnen steken?

Zoals wel vaker begint het pad naar verbetering bij de huisarts en ook school. Juist bij dit soort aandoeningen is het namelijk van groot belang dat de volwassenen met elkaar een plan trekken. Ga dus niet in je eentje lopen trekken en duwen. Mobiliseer de volwassenen die in het leven van je kind een rol hebben, zoals de leerkracht van je kind, een grootouder, oom of tante en bijvoorbeeld een sporttrainer. Vooral als de volwassenen samen één lijn trekken, is de kans het grootst dat het kind vooruit kan komen. Onthoud daarbij steeds: je kind zelf is ook niet gelukkig met zijn gedrag, ook al zal hij dat niet zo snel laten blijken.

Check: Vergeet niet dat je hier echt professionele begeleiding bij nodig hebt: zoek dus hulp bij een ontwikkelingspsycholoog of kinder- en jeugdpsychiater.

Auteur: Steven Pont

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.