Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Anorexia

Is je kind erg bezig met haar gewicht en met afvallen? En eet ze bijna niks? Dan zou dat kunnen wijzen op anorexia nervosa, of kortweg: anorexia. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont legt uit wat anorexia precies is en wat je kunt doen als je denkt dat je kind er last van heeft.

Wat betekent anorexia nervosa eigenlijk?

Het betekent letterlijk dat je je eetlust verliest. Maar dat klopt niet altijd, want veel kinderen met anorexia verliezen hun eetlust namelijk niet. De definitie is dan ook:

Anorexia is een eetstoornis die leidt tot het onderdrukken van de eetlust en tot het verlangen om mager te zijn.

Ze hebben dus geen gebrek aan eetlust?

Nee, ze véchten vaak juist tegen hun eetlust. Het niet eten is dus een strijd voor ze. En kinderen met anorexia verzinnen daarom allerlei dingen om het van die eetlust te winnen.

Zoals?

Bijvoorbeeld dat je niet moet drinken, maar dat je ijsklontjes moet eten omdat je lichaam extra calorieën verbrandt om daar weer water van te maken. Of dat je je lichaam pijn moet doen op het moment dat je eet, zodat je lichaam het verband gaat leggen tussen pijn en eten.

Dat klinkt niet als heel normaal.

Nee, dat is inderdaad zo. Maar toch zijn deze kinderen niet dom of psychotisch. Ze zijn vaak slim en hebben hoge verwachtingen van zichzelf. En dat is misschien juist het probleem.

Want?

Het zijn niet zelden juist perfectionisten. Ze willen alles helemaal perfect doen. Dat lukt om allerlei redenen niet en dan vinden ze in hun anorexia iets waar ze wél goed in blijken te zijn, zonder dat ze voor hun succes afhankelijk van andere mensen zijn. Anorexiapatienten zijn eigenlijk heel succesvol in dat wat ze precies willen.

Is dat alles, ze zijn perfectionistisch en hebben iets gevonden waar ze succesvol in zijn?

Nee, zoals zo vaak heeft heftige psychologische problematiek meerdere bronnen.

Zoals?

Nou, kijk eens om je heen. Er heerst bijvoorbeeld ook een sterke druk om als meisje slank te zijn. Modellen zijn graatmager. Dik zijn wordt vaak met slapte geassocieerd. Maar liefst 95% van de vrouwen die wij als succesvol zien (als BN’er of op een andere manier) is slank. Maar niet 95% van de ‘gewone’ vrouwen is slank!

Vanaf welke leeftijd kom je dit als probleem tegen?

Steeds jonger! Er zijn al meisjes van 7 met anorexia. Die leeftijd is belangrijk, omdat we weten dat de kans op een succesvolle behandeling groter is als we er vroeg bij zijn. Sommige deskundigen zeggen overigens dat anorexia niet helemaal te genezen is, maar wel goed te behandelen. Een beetje zoals alcoholisme eigenlijk.

Maar is het eigenlijk niet een beetje kinderlijke aanstellerij?

Nou, als je weet dat zo’n 6% van de anorexiapatiënten uiteindelijk overlijdt, is het duidelijk dat we het niet als aanstellerij weg kunnen zetten. Vooral meisjes lopen een groter gevaar: ongeveer 90% van alle patiënten is vrouwelijk.

Komt het vaak voor?

Er zijn experts in Amerika die zeggen dat het daar naar de 10% van alle kinderen toe gaat. In Nederland is dat cijfer gelukkig veel lager. Hier gaan we er vanuit dat ongeveer 0,5% van de kinderen anorexia heeft.

Wat kan ik doen als mijn kind zo’n dunheidsideaal nastreeft?

Als je je echt zorgen maakt, dan kun je je kind laten testen. Dan worden zowel haar lichamelijke kenmerken als haar geestelijke gesteldheid onderzocht. Zoals zo vaak, begint ook dit proces bij de huisarts. Maar je kunt zelf al veel voorwerk doen. Let er bijvoorbeeld goed op:

  • hoe je kind eet;
  • hoe je kind over eten praat;
  • of je kind eten mijdt;
  • of je kind een gelukkige indruk maakt.

En: benadruk dat ‘slank’ en ‘gelukkig’ niet zonder meer bij elkaar horen. Want ouderlijke voorzorg is, ook op het gebied van anorexia, beter dan ouderlijke nazorg.

Aanbevolen websites

Auteur: Steven Pont

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.