Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Voorlezen is leuk en belangrijk

Voorlezen is gezellig en leuk. En bovendien is het goed voor de taalontwikkeling van je kind. Je kunt niet vroeg genoeg met voorlezen beginnen! Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Voorlezen is gezellig

Je kind vindt het heerlijk om bij je te zitten en voorgelezen te worden. Jullie zitten dicht tegen elkaar aan, hij kijkt naar de plaatjes en luistert naar het ritme van jouw zinnen. Misschien weet hij al wat er gaat komen, of verheugt hij zich op het mooie plaatje op de volgende bladzijde. Jullie praten over het verhaal of over wat er op de plaatjes te zien is. Je kind geniet van jouw aandacht, en jij geniet van de reacties van je kind.

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kind

Voorlezen is een goede manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd al voorgelezen worden:

  • als kind taalvaardiger zijn;
  • een grotere woordenschat hebben;
  • het beter doen op school;
  • meer gemotiveerd zijn om zelf te leren lezen;
  • op latere leeftijd meer lezen.

Woordjes oefenen

Voorlezen is een prima manier om woordjes te oefenen met je kind. Als dreumes kan je kind het juiste plaatje aanwijzen bij een woord dat jij noemt: dat is woordherkenning. Als je kind wat ouder is, kun je zelf een plaatje aanwijzen waarbij hij dan het goede woord kan zeggen. Zo oefen je de woordproductie van je kind. Natuurlijk gaat dit allemaal op een speelse en gezellige manier.

Herhaling

Waarschijnlijk vindt je kind het prachtig als je steeds hetzelfde boekje voorleest. Waarom?

  • Regelmaat, ritme en voorspelbaarheid zijn veilig voor je kind. Hij weet wat er gaat komen, en dat vindt hij prettig.
  • Door herhaling kan je kind iets leren. Je kind leert plaatjes en woorden herkennen, en ze ook zelf uitspreken. Daarom wil hij het steeds opnieuw horen.

Voorgelezen worden is beter dan tv-kijken

Televisiekijken is iets anders dan voorgelezen worden. Want televisiekijken is eenrichtingsverkeer. Misschien praat Dora op televisie wel tegen je kind, maar ze kan niet reageren op wat je kind terugzegt. En daar zit hem nou net het verschil met voorlezen. Als jij (of je partner) je kind voorleest, dan reageren jullie op elkaar. Jullie communiceren met elkaar. En dat is precies wat je kind nodig heeft om zijn taalvermogen te ontwikkelen: interactie. Daarom krijg je als ouder vaak de tip om met je kind te praten over wat jullie samen lezen. ‘Interactief voorlezen’ heet dat.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was taalexpert Joanneke Prenger.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.