Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Leeftijdsverschil tussen je kinderen

Misschien plan je je volgende zwangerschap zo, dat het leeftijdsverschil tussen je eerdere kind en de nieuwe baby ideaal is. Maar soms loopt het anders. Hoe erg is dat? En bestaat er eigenlijk wel een ideaal leeftijdsverschil?

Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen twee kinderen uit hetzelfde gezin is ruim twee jaar. Als het eerste kind een jaar is, dan denken de meeste mensen na over een tweede. Om gezondheidsredenen is het verstandig om anderhalf jaar te wachten met opnieuw zwanger worden. Maar soms ben je al veel sneller weer zwanger. Of veel later. Wat valt er te zeggen over het leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Een klein leeftijdsverschil

Een leeftijdsverschil van minder dan twee jaar kan lastig zijn. Zo zit je bijvoorbeeld een hele tijd met twee kinderen in de luiers. Vaak is de peuterleeftijd een intensieve periode: je moet constant in de buurt van je kind blijven en op hem letten. Als je er dan nog een baby bij hebt, dan kan dat best pittig zijn. Naarmate je kinderen ouder worden, wordt het gemakkelijker. Het kleine leeftijdsverschil kan dan een voordeel zijn: ze kunnen zich dan meestal goed samen vermaken.

Een groot leeftijdsverschil

Zit er meer dan vier jaar tussen je kinderen? Dat wordt meestal beschouwd als een groot leeftijdsverschil. Het ene kind gaat dan al naar de basisschool als het andere wordt geboren. Vaak wordt aangenomen dat kinderen waar een groot leeftijdsverschil tussen zit, niet zo gemakkelijk met elkaar spelen. Veel mensen denken dat een (veel) ouder en een jong kind weinig raakvlakken hebben. Maar de praktijk wijst uit dat dat heel erg meevalt. Broers en zussen waar een groot leeftijdsverschil tussen zit, kunnen net zo’n warme band met elkaar ontwikkelen als kinderen met een klein leeftijdsverschil. Een voordeel van een ouder kind is dat je hem of haar goed kunt betrekken bij de zorg voor een kleintje, en dat het oudere kind veel beter begrijpt dat je hem of haar niet continu aandacht kan geven als er een baby is. En een jonger kind kan veel leren van een oudere broer of zus.

Karakter is bepalend

Over het leeftijdsverschil tussen je kinderen kun je uitgebreid filosoferen en theoretiseren. Maar in de praktijk zal het anders uitpakken dan je van tevoren verwacht. Of je kinderen met elkaar overweg kunnen, hangt namelijk voor een groot deel af van hun karakters. En niet van het leeftijdsverschil. En hoe is het voor jou als ouder? De ervaring leert dat ouders uiteindelijk altijd tevreden zijn met de manier waarop hun gezin in elkaar steekt. Of dat nu zo gepland was of niet. 

Je hebt het niet altijd in de hand

Hoe je je gezin ook voor je ziet: je hebt het allemaal niet echt in de hand. Je kunt veel sneller zwanger raken dan de bedoeling was, of veel langer bezig zijn met een tweede dan je zou willen. Probeer je ideeën over het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen daarom los te laten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.