Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Op welk moment in je leven wil je een kind?

De meeste vrouwen hebben de neiging om het krijgen van kinderen uit te stellen. Om verschillende redenen. Maar pas op dat van uitstel geen afstel komt.

Nederlandse vrouwen staan erom bekend dat ze laat aan kinderen beginnen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, is bijna 30. Daarmee zijn we Europees kampioen laat kinderen krijgen.

Eerst nog even iets anders doen

Misschien wil je eerst carrière maken voordat je aan kinderen begint. Of een huis kopen, of een wereldreis maken. Een eigen bedrijf beginnen of een boek schrijven. In ieder geval zijn er genoeg dingen die je nog graag zou willen voordat je klaar bent om een gezin te stichten.

Je leven houdt niet op met een kind

Sommige dingen uit bovenstaand lijstje zijn moeilijker te realiseren als je eenmaal kinderen hebt, zoals een wereldreis maken. Of ze zijn voor jou een voorwaarde om kinderen te krijgen: een huis kopen bijvoorbeeld.  Maar je leven houdt niet op als je een kind krijgt. Het wordt anders, dat is waar. Maar het is niet zo dat je al je plannen van vóór je zwangerschap nu nooit meer kunt uitvoeren. Als je het nog steeds graag wilt, dan kan het ook.

Ook met een kind kun je op wereldreis

Steeds meer mensen nemen hun kleine kind(eren) bijvoorbeeld mee op een wereldreis. En carrière maken of een opleiding volgen kan ook nog steeds met een kleintje thuis. Je hebt dan wel een partner nodig die je daarbij steunt. En bij voorkeur goede kinderopvang, eventueel gecompleteerd met een betrouwbare oppas aan huis.

Brood onder zijn arm

In het Spaans bestaat de uitdrukking: een kind komt altijd met een brood onder zijn arm. Daar bedoelen de Spanjaarden mee, dat een kind nooit ongelegen komt. Ook al lijkt de situatie van tevoren niet optimaal om een kind op te voeden, het komt altijd wel goed.

Een kind heeft weinig nodig

Je wilt je kind graag een goede omgeving bieden om in op te groeien. Dus wat jou betreft komt het kopen van een huis nog vóór het krijgen van een kind. Maar zo belangrijk is dat niet. Een kind heeft weinig ruimte nodig, zeker als hij nog niet kan lopen. Het eerste jaar kan je baby best op jullie slaapkamer slapen. En een tuin is pas handig als je peuter kan lopen en op een driewielertje kan fietsen.

Het ideale moment bestaat niet

Misschien denk je dat je nog niet klaar bent voor een kind. Of dat dit nou net niet het ideale moment is voor een kind. Maar: het ideale moment om te beginnen met kinderen bestaat niet. Er is altijd wel iets waarom je een zwangerschap zou kunnen uitstellen. Het heeft daarom geen zin om het juiste moment af te wachten.

Stel kinderen krijgen niet te lang uit

Na je dertigste neemt je vruchtbaarheid af. Stel het krijgen van kinderen daarom niet te lang uit, zeker niet tot na je dertigste. Want dan wordt de kans steeds groter dat je met allerlei vruchtbaarheidsproblemen te maken krijgt. En: hoe jonger je bent, hoe flexibeler je bent. Het is dan gemakkelijker om de doelen en ambities die je vóór je zwangerschap had, ook daadwerkelijk te realiseren als je eenmaal een kind hebt.

Aanbevolen boeken

  • Mirjam van Immerzeel (2004). Dilemma! Wil ik een kind of niet? Een eerlijk en openhartig boek over de beslissing van je leven. Amsterdam: Arena

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.