Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Ook gezondheid bepaalt de timing van je zwangerschap

Wanneer je een kind wilt krijgen, hangt niet alleen van je persoonlijke situatie af. Ook gezondheidsredenen spelen een rol. Want je lichaam moet in optimale conditie zijn voor een zwangerschap. Dat kan dus ook invloed hebben op de timing van je zwangerschap.

Je eerste kind

Wanneer krijg je als vrouw je eerste kind? Het is het beste om dat vóór of op je dertigste levensjaar te doen. Want:

  • je vruchtbaarheid neemt dan nog niet af;
  • je hebt maar een kleine kans op aangeboren afwijkingen bij je kind.

Een volgend kind

Een volgend kind krijg je idealiter niet te snel na het eerste. Dan heb je namelijk minder kans op een vroeggeboorte of een groeiachterstand bij je ongeboren kind.

Wacht een half jaar

Na een vorige zwangerschap kun je het beste een half jaar wachten voordat je weer zwanger wordt. Heb je genoeg tijd? Wacht dan tot je jongste kind anderhalf is voordat je weer zwanger probeert te raken. Dat geeft je lichaam genoeg tijd om zich weer helemaal te herstellen en op te laden voor een volgende zwangerschap.

Na een miskraam

Ook na een miskraam is het goed om een paar maanden te wachten voordat je weer gaat proberen om zwanger te raken. Ook hiervan moet je lichaam namelijk herstellen.

Kans op problemen

Krijg je twee kinderen snel achter elkaar? Dan heb je meer kans op problemen als een groeiachterstand of een vroeggeboorte. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Toch is de kans op een gezond kind nog steeds het grootst. Maak je dus geen zorgen als je snel weer zwanger bent van een volgend kind. Maar om alle risico’s te minimaliseren is even wachten wel het beste.

Boven de 35

Ben je ouder dan 35, of heb je problemen met zwanger raken? Wacht dan niet totdat je jongste kind anderhalf is. Ga het na een half jaar gewoon weer proberen. Want in dat geval kun je ervoor kiezen om het iets verhoogde risico op de koop toe te nemen.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.