Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwanger

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Voor veel vrouwen is dit de mooiste periode uit hun leven. Maar tegelijk kan een zwangerschap ook veel spanning opleveren: is je kindje wel gezond? Hoe regel je het met je werk? En wat kun je verwachten van de bevalling?

Positieve zwangerschapstest
Je zwangerschapstest laat niets aan duidelijkheid te wensen over: je bent zwanger! Dat idee maakt een mengeling aan gevoelens en vragen in je los. Tegelijk wil je het grote nieuws nog even stilhouden.
Wat moet je allemaal regelen als je zwanger bent?
Tijdens je zwangerschap bereid je je langzaam voor op de komst van jullie kind. Wat moet je allemaal regelen in die 9 maanden? En wanneer precies? Hier vind je een overzicht van alles waar je aan moet denken.
Naar de verloskundige
De verloskundige begeleidt je tijdens je hele zwangerschap. Ze houdt je gezondheid in de gaten en ze is je vraagbaak voor alles wat je wilt weten. En als alles goed gaat, helpt ze je ook om je kind ter wereld te brengen.
Zwangerschapskalender
Een overzicht van hoe je zwangerschap verloopt van week tot week en hoe je kindje zich ontwikkelt.
Rol van de man tijdens de zwangerschap
Je vrouw of vriendin is zwanger. Wat betekent dat voor jou? Vroeger werd de man niet geacht zich op wat voor manier dan ook met de zwangerschap te bemoeien. Maar de aanstaande vader van vandaag moet én wil betrokken zijn. En daar zijn aanstaande moeders maar wat blij mee.
Geestelijke veranderingen als je zwanger bent
Niet alleen je lichaam, maar ook je geest verandert onder invloed van de zwangerschapshormonen. Vaak wisselen de emoties elkaar in rap tempo af. Dat hoort er allemaal bij.
Wat gebeurt er met je lichaam als je zwanger bent?
Ineens komen er allerlei oerkrachten los in je lichaam. Hormonen bepalen wat er met je lichaam gebeurt: op alle fronten vinden er veranderingen plaats. Dat is soms even wennen.
Zwangerschapskwaaltjes
Door de veranderingen in je hormoonhuishouding en je groeiende buik kun je last krijgen van heel wat kwaaltjes. Hier lees je de meest voorkomende kwaaltjes, en wat je ertegen kunt doen.
De ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap
De groei en ontwikkeling van een baby in de baarmoeder wordt met recht een groot wonder genoemd. Het is bijna ongelofelijk hoe ingenieus een nieuw mens tot stand komt.
Voeding tijdens je zwangerschap
Het is natuurlijk altijd verstandig om gezond te eten. Maar als je zwanger bent, dan geldt dat helemaal. Hier lees je waar je op moet letten als het over voeding en zwangerschap gaat. Wat moet je juist wel eten? En wat kun je nu beter even laten staan?
Oppassen met ...
Sommige dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend als je zwanger bent. Ineens vormen ze een risico voor je zwangerschap. Het is goed om te weten waar je rekening mee moet houden.
Voorbereiden op het geven van borstvoeding
Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is het handig en zinvol om je daar al tijdens je zwangerschap op voor te bereiden. Dat kan op verschillende manieren.
De duur van je zwangerschap
Hoe lang duurt een zwangerschap? Gemiddeld 40 weken. Maar hoelang jij zelf zwanger zult zijn, is niet te voorspellen. Je weet tenslotte niet wanneer je kind geboren gaat worden.
Een aandenken aan je zwangerschap
Zwanger zijn is heel bijzonder, en je bent het niet zo lang. Daarom is het leuk om een aandenken aan je zwangerschap te hebben. Bijvoorbeeld aan hoe je er uitzag met je dikke buik. Of aan je gedachten en gevoelens toen je zwanger was. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.
Zwangerschapscursus
Het is nuttig en gezellig om een zwangerschapscursus te doen. Om je fit te blijven voelen, om je voor te bereiden op de bevalling, of om andere zwangere vrouwen te ontmoeten. Keus genoeg!
Problemen in de zwangerschap
Verreweg de meeste zwangerschappen verlopen zonder complicaties. Maar er bestaat een kleine kans dat je te maken krijgt met problemen in je zwangerschap.
Zwanger en je werk
Als je zwanger bent, moet je veel regelen. Ook op je werk. Met je werkgever bespreek je je zwangerschapsverlof en eventueel ouderschapsverlof, maar misschien ook aangepaste werkomstandigheden. Hier vind je alle werkgerelateerde onderwerpen op een rij.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.