Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe voorkom je dat veel internetten een probleem wordt?

Je zoon zit ’s avonds met zijn laptop op schoot voor de televisie. En je dochter is tijdens het eten niet meer bereikbaar voor een normaal gesprek omdat ze de hele tijd op haar telefoon zit te turen. Is dat erg? En wat doe je eraan?

Pubers en internet

Jongeren zitten steeds meer op internet. Dat is op zichzelf helemaal geen slechte ontwikkeling. Ze kunnen er namelijk veel van leren. Maar te veel internetten kan een probleem worden. Hoe voorkom je dat je kind de controle verliest over zijn internetgedrag?

Je kunt de informatiestroom niet tegenhouden

Realiseer je dat je de informatiestroom niet kunt tegenhouden, net zo min als de technologische ontwikkelingen en de behoefte van je puber om contact te onderhouden met zijn vrienden. Vaak wordt de vergelijking met eten gemaakt: in onze samenleving is eten altijd aanwezig en wordt je kind voortdurend verleid om iets te nemen. Sommigen hebben meer moeite met nee zeggen tegen die verleiding dan anderen. Wapen je kind tegen de verleiding en leer hem te letten op de kwaliteit van wat hij eet.

Leer je kind omgaan met de hoeveelheid informatie

Je kind heeft begeleiding nodig bij het weerbaar worden tegen de grote hoeveelheid aan informatie. Hij moet leren hoe hij prioriteiten stelt tussen de verschillende media en de informatie die hij daarin tegenkomt. En ook hoe hij kiest tussen internetten en andere belangrijke tijdsbestedingen als sporten, huiswerk maken, kamer opruimen en kletsen met de rest van het gezin. Als ouder kun je je kind hierbij helpen, maar ook op school kan je kind leren hoe hij bijvoorbeeld effectief research doet voor een werkstuk.

Bewust kiezen voor de juiste focus

Je kind kan leren om andere keuzes te maken in de manier waarop hij zijn aandacht verdeelt. De eerste stap in dat proces is bewustwording: Wat doe je wanneer? Hoeveel tijd besteed je daaraan? Hoe ga je om met de verschillende informatiestromen die op je afkomen? Hoe goed kun je je concentreren? Praat met je kind over dit soort vragen en ontdek samen hoe je zijn internetgedrag beter kunt structureren.

Meer tips

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Ga dus niet op je Blackberry zitten turen tijdens het ontbijt, of op je laptop werken voor de televisie.
  • Maak je kind bewust van het belang van goed slapen. En dat het helpt als de computer het laatste uur voor bedtijd uit staat.
  • Help je puber om keuzes te maken. Bespreek samen de verschillende opties en de bijbehorende gevolgen.
  • Leg je kind uit dat multitasken niet werkt: als je meerdere dingen tegelijk doet, dan doe je er langer over dan wanneer je ze allemaal apart zou doen. Bovendien wordt de kwaliteit van wat je doet minder.
  • Overschat de (online) vaardigheden van je kind niet. Zijn rationele brein is nog volop in ontwikkeling, en hij is gevoelig voor emotionele prikkels.
  • Help je kind om zich aan zijn goede voornemens te houden. Positieve feedback werkt daarbij het best.
  • Stel regels in. Bijvoorbeeld: geen mobiele telefoons aan tafel, en computers uit na 21.30 uur.
  • Controleren werkt als een stok achter de deur. Check regelmatig of zijn huiswerk af is. En kijk af en toe even wat er zich op het computerscherm van je dochter afspeelt.

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op het hoofdstuk Infobesitas: opgroeien in het informatietijdperk uit het boek Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark (2010). Uitgeverij Kosmos, Utrecht.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.