Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je kind en televisie

Vroeg of laat krijgt je kind door dat televisiekijken heel erg leuk is om te doen. Als het aan hem zou liggen, keek hij de hele dag tv. Is televisiekijken schadelijk voor je kind?

Kijkgedrag van kinderen

Kinderen in Nederland kijken gemiddeld 2 uur per dag televisie, en daarnaast besteden ze ook nog een half uur aan computerspelletjes. Televisiekijken is leuk: het zorgt voor ontspanning, ze kunnen er iets van opsteken en het is gezellig om met anderen te doen.

Waar kijken kinderen naar?

Kinderen kijken het liefst naar tekenfilms, reclames en muziekclips. Vooral voor jonge kinderen geldt dat zij zich niet lang kunnen concentreren. Korte filmpjes en verhaaltjes begrijpen ze daarom het beste. Grotere kinderen kijken ook graag naar series en spelletjesprogramma’s.

De invloed van televisiekijken op je kind

Kinderen zijn heel beïnvloedbaar. Televisiekijken heeft een aantal positieve en ook een aantal negatieve effecten op je kind.

Positieve kanten van televisiekijken

  • Je kind kan veel plezier beleven aan het kijken van televisie. Veel tekenfilms zijn erg grappig en daar kan hij om lachen. Zijn fantasie wordt gestimuleerd.
  • Van veel televisieprogramma’s kan je kind iets leren: letters, getallen of kleuren bijvoorbeeld. Of hij maakt kennis met nieuwe diersoorten.
  • Samen televisiekijken met zijn vriendjes of met jou kan een gezellige en sociale bezigheid zijn. Hij deelt zijn meningen en emoties en verstevigt zijn band met degene met wie hij kijkt.

Negatieve kanten van televisiekijken

  • De tijd die je kind aan televisiekijken besteedt, kan hij niet besteden aan andere activiteiten die ook belangrijk zijn voor zijn ontwikkeling: lezen, sporten, praten, slapen, (buiten) spelen of een spelletje doen met het hele gezin.
  • Vooral het gebrek aan beweging is een groot nadeel van televisiekijken.
  • Televisiekijken is verslavend: bijna geen enkel kind besluit zelf om de televisie uit te zetten. Steeds komt er weer een ander programma dat de moeite waard lijkt.
  • Je kind kan angstig, gevoelloos of zelfs agressief worden door dingen die hij op televisie ziet. Voorla jonge kinderen kunnen nog niet goed het verschil zien tussen wat nep is en wat echt is. Vooral geweld op televisie kan tot heftige reacties leiden bij je kind.

Conclusie: tv is leuk, maar niet te veel

Uit dit verhaal kun je concluderen dat televisiekijken een leuke en leerzame tijdsbesteding voor je kind kan zijn, maar dat je het aantal uren dat je kind televisiekijkt wel binnen de perken moet houden. Hoe doe je dat? Lees onze tips voor verstandig televisiekijken.

Aanbevolen boeken

  • Kind en media. Weet wat ze zien (2002), Peter Nikken. Uitgeverij Boom, Amsterdam

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.