Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Luieruitslag

Bijna alle baby’s hebben - in meer of mindere mate - last van luieruitslag. Voor je baby is het een vervelend kwaaltje, maar het is gelukkig niet gevaarlijk. Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een rode, geïrriteerde en soms kapotte huid op de billetjes van je baby. Je herkent luieruitslag aan rode, schrale plekken waar ook soms kleine natte wondjes in zitten. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel heel pijnlijk voor je baby.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag ontstaat als de huid van je baby te lang in aanraking is geweest met een natte of volgepoepte luier. In plas en poep zitten scherpe stofjes die de kwetsbarehuid van je baby kapotmaken. Daarbij kan het aardig warm worden in een luier en zorgt de wrijving van de luier tegen de huid voor extra irritatie.

Check: Krijgt je baby tandjes? Dan heeft hij waarschijnlijk iets meer last van luieruitslag.

Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Je baby kan behoorlijk veel last hebben van luieruitslag. Het is dus goed om luieruitslag meteen te behandelen. Dat doe je als volgt:

  • Verschoon een vieze luier zo snel mogelijk.
  • Maak de billetjes van je baby voorzichtig schoon met lauw water en een washandje.
  • Gebruik geen zeep of billendoekjes: de zorgen juist voor extra irritatie.
  • Laat de billen van je baby goed drogen. Laat hem even zonder luier op de commode liggen of droog desnoods kort met een föhn op de koudste stand.
  • Smeer zinkzalf of zinkolie (te koop bij drogist op apotheek) op de uitslagplekken.
  • Gebruik je wasbare luiers? Spoel ze dan extra na om alle zeepresten te verwijderen. Doe eventueel  een scheut azijn in het spoelwater om alle laatste zeeprestjes weg te spoelen.

Kun je luieruitslag voorkomen?

Luieruitslag is bijna niet te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans dat jouw kind luieruitslag krijgt, te verkleinen:

  • Gebruik luiers die goed vocht opnemen. Meestal zijn wegwerpluiers daar beter in dan wasbare luiers.
  • Laat de billen van je baby goed drogen voordat je weer een luier aantrekt.
  • Smeer de billetjes preventief in met vaseline, Bepanthen of Sudocrem. Dat beschermt de kwetsbare huid van je baby tegen de irriterende stoffen uit plas en poep.

Tip: Gebruik liever geen talkpoeder om de huidplooitjes van je baby te drogen. Het poeder stuift nogal en het is niet gezond als je baby dat inademt. Bovendien kan het poeder in de plooitjes gaan klonteren en de huid van je baby irriteren.

Wat moet je doen als luieruitslag niet overgaat?

Blijft je kind last houden van luieruitslag? Ga dan even naar de huisarts. Misschien heeft je baby er een schimmelinfectie bijgekregen, waardoor de uitslag niet overgaat. De huisarts kan je dan een andere zalf geven, waar een antischimmelmiddel in zit.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.