Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Luiers

Als je een baby krijgt, zijn luiers ineens niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Ineens zie je hoeveel soorten en maten luiers er zijn, hoe de prijzen kunnen verschillen en waar je allemaal uit kunt kiezen.

Luiers in soorten

Grofweg zijn er 4 soorten luiers waar je uit kunt kiezen:

  • wegwerpluiers
  • wasbare luiers
  • luierbroekjes
  • zwemluiers

Wegwerpluier

Wegwerpluiers gooi je weg als je ze één keer hebt gebruikt. Dat is handig en hygiënisch. Bovendien zijn wegwerpluiers erg absorberend. Daarom worden wegwerpluiers het meest gebruikt. Nadelen van wegwerpluiers: ze zijn duur en slecht voor het milieu.

Milieuvriendelijke wegwerpluiers

Er bestaan ook milieuvriendelijkere wegwerpluiers van merken als Nature Babycare (te koop bij Etos) en Moltex Öko (bij de ekowinkel). Die zijn voor een deel gemaakt van bioplasticNadeel: ze zijn iets duurder dan gewone wegwerpluiers.

Wasbare luier

Wasbare luiers kun je in de wasmachine wassen en daarna opnieuw gebruiken. Dat is veel beter voor het milieu, zelfs als je ze in de droger droogt. En op de lange termijn ze zijn ook goedkoper. Wasbare luiers zien er bijna net zo uit als wegwerpluiers: voorgevormd en met klittenband. Meestal zijn ze gemaakt van (biologisch) katoen, maar je ziet ook steeds meer wasbare luiers van bamboe of hennep. Baby’s die katoenen luiers dragen, schijnen eerder zindelijk te worden. Nadelen: wasbare luiers absorberen minder vocht dan wegwerpluiers. Je kind kan er eerder luieruitslag van krijgen. En het wassen kost extra tijd.

Luierbroekje

Luierbroekjes gebruik je als je kind al wat ouder is en eraan toe is om zindelijk te worden. Hij kan een luierbroekje zelf aan- en uittrekken, net als een gewone onderbroek. Er zijn ook speciale luierbroekjes voor ’s nachts. Die gebruik je als je kind overdag al wel naar de wc gaat.

Zwemluier

Zwemluiers zwellen niet op als je kind ermee in het water gaat. Ze zorgen ervoor dat eventuele plas of poep niet in het zwembad terechtkomt.

Tip: Trek je kind pas een zwemluier aan als hij echt het water in gaat. Als hij eerder een plas doet, gaat dat voor een groot deel gewoon door de zwemluier heen.

Luiers in maten

Luiers zijn er in verschillende maten, van prematuur tot extra large. Kijk op de verpakking: de maat is altijd gekoppeld aan het gewicht van je kind. Bij een voldragen pasgeboren baby begin je meestal met newborn luiers en ga je al snel over naar mini. Alle maten op een rij:

  • prematuur - minder dan 2, 5 kilo
  • newborn - 2 tot 5 kilo
  • mini - 3 tot 6 kilo
  • midi - 4 tot 9 kilo
  • maxi - 7 tot 18 kilo
  • maxiplus - 9 tot 20 kilo
  • extra large - 11 tot 25 kilo

Zijn dure luiers beter dan goedkope?

Luiers zijn duur. MilieuCentraal heeft berekend dat je ongeveer 1500 euro kwijt bent als je kind 3,5 jaar in wegwerpluiers rondloopt. Niet gek dus dat er veel vergelijkingssites zijn die luierprijzen en luieraanbiedingen vergelijken. De prijs van een luier ligt tussen de 15 en 35 eurocent.

Tip: Een dure luier van een A-merk is niet altijd beter dan een goedkopere luier. Probeer zelf uit welke luiers voor jou en je baby het beste zijn.

Aanbevolen websites

  • Luier.nl is de grootste onafhankelijke luiervergelijksite van Nederland.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.