Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Spruw

Veel baby’s krijgen in de eerste zes weken last van spruw. Het is een vrij onschuldig kwaaltje dat goed te behandelen is. Hygiëne is belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelinfectie in de mond van je baby, die veroorzaakt wordt door de Candida-schimmel. Het is een onschuldige aandoening, maar je baby kan er wel last van hebben tijdens het drinken. De melk geeft een wat branderig gevoel in zijn mondje. Spruw komt vaak voor bij baby's die borstvoeding krijgen, maar ook bij kinderen die met de fles gevoed worden.

Hoe herken je spruw?

Je baby heeft waarschijnlijk spruw als hij:

 • witte vlekjes in zijn mond heeft. Die zitten meestal op zijn tong, gehemelte en de binnenkant van de wangen. Je kunt de witte plekjes niet wegvegen;
 • een parelmoerachtige glans op zijn lipjes heeft;
 • slecht of onrustig drinkt, of je borst steeds loslaat.

Je kunt zelf ook spruw hebben

Heb jij last van branderige of jeukerige tepels, of witte puntjes op je tepels? Of heb je af en toe een stekende pijn in je borst? Dan heb je zelf waarschijnlijk ook spruw. Het is belangrijk dat jij dan ook wordt behandeld. Anders blijf je je baby opnieuw besmetten.

Wat moet je doen bij spruw?

Ga naar de huisarts en laat hem bepalen of je vermoeden van spruw juist is. Hij geeft je een antischimmelmiddel waarmee je je kind en jezelf kunt behandelen. Meestal krijg je een nystatinesuspensie, die je een paar keer per dag in de mond van je baby doet.

Behandel ook je tepels

Belangrijk is dat je met deze zelfde suspensie ook je eigen tepels insmeert. Doe dat 4 keer per dag, na een voeding. De schimmel die spruw veroorzaakt zit namelijk niet alleen in het mondje van de baby, maar vaak ook op de huid van je tepels. Als je alleen je baby behandelt, kun je de schimmel opnieuw overdragen als de kuur voor de baby afgelopen is.

Tip: Als de klachten over zijn, ga je nog een paar dagen door met de suspensie voor je baby en jezelf. Zo weet je zeker dat alle schimmels weg zijn.

Check: Soms krijg je een miconazolcrème voor op je tepels. Die crème werkt ook heel goed. Maar hij smaakt heel vies voor je baby. Was dus je tepels voor de voeding goed met alleen water. En houd in je achterhoofd dat dat een reden kan zijn dat je baby misschien minder goed drinkt.

Voorkom herbesmetting

Je baby kan opnieuw met de candida-schimmel worden besmet door je tepels of door flessenspenen of fospeentjes. Daarom is hygiëne erg belangrijk:

 • Was je handen voor iedere voeding.
 • Maak je tepels voor en na iedere voeding schoon met lauw water. Laat ze daarna goed drogen.
 • Draag katoenen bh’s en was die liefst op 60 graden.
 • Vervang zoogkompressen na iedere voeding.
 • Kook flessenspenen en fopspenen iedere dag uit en bewaar ze op een schone plaats.

Aanbevolen websites

Bronnen

 • Mijn kind heeft spruw, een ziektebeschrijving van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
 • Nystatine om in te nemen en Miconazol op de huid is informatie op Apotheek.nl, de website van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Parmacie).
 • Adviseurs bij het schrijven van dit artikel waren apotheker Linda Wijma-Vos en huisarts Eline van der Ziel.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.