Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Berg

Veel baby’s hebben last van berg: een geelwitte schilferige laag op de hoofdhuid, die moeilijk te verwijderen is. Wat is berg precies? En wat kun je ertegen doen?

Wat is berg?

Berg is een vettige, witte tot geelwitte of geelbruine schilferige laag op het hoofd van je baby. Deze laag zit behoorlijk vast aan de hoofdhuid; je kunt hem er niet gemakkelijk afhalen. Berg komt veel voor bij baby’s in de eerste maanden na de geboorte. Soms verdwijnt het na 6 maanden, maar het kan ook een paar jaar duren voordat alle plekjes zijn verdwenen.

Hoe ontstaat berg?

Deskundigen zijn het er niet helemaal over eens hoe berg ontstaat. In ieder geval lijkt het erop dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven plakken. Misschien komt dat door een overmaat aan talg in en op de hoofdhuid.

Kan berg kwaad?

Berg is volkomen onschuldig. Het ziet er niet mooi uit, en je baby kan er wat jeuk van hebben. Maar verder kan het helemaal geen kwaad.

Wat kun je doen?

Ten eerste: je hoeft er niets aan te doen. Maar als je het een vervelend gezicht vindt, dan kun je proberen om de berg te verwijderen. Dat doe je als volgt:

  • Smeer de hoofdhuid in met babyolie.
  • Laat dat even goed intrekken.
  • De schilfers zijn nu wat zachter; je kunt ze met de zijkant van een kartonnen kaart van de hoofdhuid af proberen te schrapen.

Check: Het helpt niet om vaker de haartjes van je baby te wassen, of om een haarlotion te gebruiken.

Bronnen

  • Berg is informatie van huidinfo.nl.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was huisarts Eline van der Ziel.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.