Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Ik wil een kind, maar mijn partner niet

De beslissing om kinderen te krijgen neem je niet alleen. Wat doe je als jij graag kinderen wilt, maar je partner niet? In de meeste gevallen komt de kinderwens van de vrouw, en hoeft het van de man (nog) niet.

Mannen hebben vaak niet zo’n uitgesproken kinderwens. Meestal hebben ze er zelfs helemaal geen. Ze voelen geen biologische klok tikken. En van de aanblik van een baby worden ze niet warm of koud. Dan is het lastig als jij wel een kinderwens hebt.

De beslissing om kinderen te krijgen neem je niet alleen. Wat doe je als jij graag kinderen wilt, maar je partner niet? In de meeste gevallen komt de kinderwens van de vrouw, en hoeft het van de man (nog) niet.

Wil jij als man graag kinderen, en je vriendin of vrouw niet? Dat komt minder vaak voor, maar het gebeurt wel.

Praat met elkaar

Zorg er in ieder geval voor dat jullie blijven praten. Vraag naar elkaars emotionele en rationele redenen om wel of geen kind te willen. Heb respect voor de opvattingen van je partner, ook als die lijnrecht tegenover die van jou staan.

Overval je partner niet

Kies een goed moment uit voor een gesprek over kinderen. Vraag hem desnoods een paar dagen van tevoren of hij er al eens over na wil denken. En neem genoeg tijd voor een gesprek. Ga samen een eind wandelen: dat praat gemakkelijker.

Word niet te emotioneel

Jouw kinderwens is een emotionele wens. En waarschijnlijk heeft de afwezigheid van zijn kinderwens eerder een rationele basis. Dat is lastig discussiëren. Hij is waarschijnlijk niet gevoelig voor jouw emotionele argumenten. Pas daarom op dat je niet te emotioneel wordt. Want daar zal hij waarschijnlijk alleen nog maar rationeler op reageren.

Schrijf alles op

Vinden jullie het lastig om een goed gesprek te voeren dat niet uitmondt in schreeuwende ruzie of hardnekkig zwijgen? Dan kun je ook proberen om elkaar een brief te schrijven met jullie ideeën over het wel of niet krijgen van kinderen. Je kunt dan rustig nadenken over al je argumenten. En je hebt de tijd om je woorden zorgvuldig te kiezen.

Een voldongen feit

Er zijn vrouwen die hun partner voor een voldongen feit stellen door ‘per ongeluk’ zwanger te worden. Dat is dan even schrikken voor die partner. En het is nog maar de vraag of hij na de geboorte meteen verandert in een liefdevolle vader die z’n hand niet omdraait voor een volle poepluier. De kans is ook groot dat hij zich bedonderd voelt en meteen een punt zet achter de relatie.

Blijf eerlijk

Het is niet verstandig om ‘ongelukje’ te veroorzaken. Want hoe je het ook wendt of keert: het blijft een oneerlijke situatie. En je zet het leven van een ongeboren kind op het spel. 

Kies voor jezelf  

Komen jullie er uiteindelijk niet uit? Dan moeten jullie een keuze maken. Een moeilijke keuze. Jullie kunnen bij elkaar blijven, zonder kinderen. Of jullie besluiten om uit elkaar te gaan. In beide gevallen zal het je verdriet opleveren. Om het verlies van een geliefde, of om een nooit vervulde kinderwens. Kies voor datgene wat het dichtst bij je staat. Waar je van denkt dat je er uiteindelijk het gelukkigst van wordt. En dat kan voor iedereen weer iets anders zijn.

Ik wil een kind, maar mijn vrouw niet

Het komt minder vaak voor, maar het is zeker niet ongewoon: jij wilt graag vader worden, maar je vriendin of vrouw wil geen kinderen. Dat levert lastige gesprekken en een moeilijke situatie op. 

Geen zin in zwanger

Buiten alle argumenten die voor mannen en vrouwen allebei (kunnen) gelden, heeft je vrouw of vriendin nog dat ene argument: ze heeft geen zin in een zwangerschap met bijbehorende bevalling. En daar heeft ze natuurlijk best een punt. Een zwangerschap vergt heel wat van je lichaam, om nog maar te zwijgen van een bevalling. Veel vrouwen genieten van die negen maanden, en voelen zich op en top vrouw. Maar niet alle vrouwen hebben dat.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.