Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Erfelijkheidsrisico’s

Bij de beslissing om te gaan proberen om kinderen te krijgen kunnen ook erfelijkheidsrisico’s een rol spelen. Weet je dat er in jouw familie erfelijke aandoeningen zitten? Of dat je drager bent van een bepaald gen? Dan is dat misschien een reden om anders aan een zwangerschap te beginnen. Of helemaal niet.

Komt in jullie familie een erfelijke aandoening voor? Dan is het goed om te bekijken wat dat betekent voor je ongeboren kind, al voordat je zwanger wordt.

Doe de erfelijkheidscheck

Als eerste kun je zelf de vragen beantwoorden uit de erfelijkheidschecklist. Beantwoord je één of meer vragen uit deze lijst met ja? Ga dan naar je huisarts.

Naar de huisarts

Samen met de huisarts breng je eventuele erfelijkheidsrisico’s in kaart. Als dat nodig is, dan verwijst je huisarts je door naar een klinisch genetisch centrum voor een gesprek en eventueel een erfelijkheidsonderzoek.   

Een verhoogd risico

Is er werkelijk sprake van een verhoogd risico dat jullie kind een erfelijke aandoening krijgt? Dan wordt de keuze voor wel of geen kinderen krijgen een moeilijke. Maar het is goed om te weten dat je verschillende opties hebt:

  • Voor je zwangerschap kun je onderzoek laten doen dat aangeeft hoe groot de kans is dat jullie kind wordt geboren met een erfelijke aandoening of afwijking.
  • Ook tijdens je zwangerschap kun je onderzoek laten doen naar de gezondheid van je ongeboren kind. Daar moet je van tevoren wel goed over nadenken.  Wat doen jullie als je kind die aandoening inderdaad blijkt te hebben?
  • Is het risico op een erfelijke aandoening groot? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om op een andere manier zwanger te worden. Met zaad of een eicel van een donor.
  • Je kunt besluiten dat je het verhoogde risico accepteert. In dat geval heb je de tijd om je voor te bereiden op een kind met een aandoening. En wie weet hebben jullie geluk en is je kind helemaal gezond.
  • Jullie kunnen ook besluiten om geen kinderen te krijgen via de natuurlijke weg. Adoptie is bijvoorbeeld een mogelijkheid.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.