Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Willen jullie kinderen? Argumenten en overwegingen

Of jullie samen een kind willen krijgen, is natuurlijk een hoogst persoonlijke aangelegenheid. Voor iedereen spelen weer andere afwegingen een rol. En: goed beschouwd is de beslissing om kinderen te krijgen nooit een volledig rationele. Emotionele argumenten voeren de boventoon. Je weet tenslotte niet echt wat het betekent om kinderen te krijgen. En welke impact het zal hebben op de rest van je leven.

Rationeel en emotioneel

We zetten graag een aantal argumenten en overwegingen voor je op een rij. Let op: deze lijstjes met argumenten voor en argumenten tegen zijn natuurlijk niet compleet. En je bepaalt zelf, hoe zwaar bepaalde argumenten voor jou wegen.

Bovendien zijn dit voornamelijk rationele argumenten. Die zijn van tevoren redelijk in te schatten. Maar emotionele overwegingen kunnen vooraf uiterst zwaar wegen, en in de praktijk minder groot blijken. Of andersom: je kunt waarschijnlijk niet van tevoren bepalen hoe het voelt om van je kind te houden.

Leg je lijstjes naast elkaar

Gebruik deze lijstjes met voors en tegens om je eigen gevoelens en gedachten op een rij te zetten. Misschien staan er wel argumenten bij waar je nog niet aan had gedacht. Vraag je partner om hetzelfde te doen. En leg dan pas jullie bevindingen naast elkaar. Zo kun je een gesprek hierover wat meer structuur geven.

Bespreek je verwachtingen

Het is goed om van elkaar te weten hoe je tegenover bepaalde argumenten staat. En hoe jullie tegen bijvoorbeeld de opvoeding van een kind aankijken.

Lopen jullie meningen erg uiteen? Dan is het goed om daar nu al achter te komen. Dat hoeft overigens niet meteen te betekenen dat samen kinderen krijgen voor jullie geen goed idee is. Al pratende kunnen jullie natuurlijk tot meer overeenstemming komen. En als het kind er eenmaal is, pakt het misschien allemaal heel anders uit.

Blijken jullie opmerkelijk eensgezind te zijn over de meeste argumenten? Dan is dat een goed teken. Maar vergeet niet dat het in de praktijk best eens tegen kan vallen.

Geen eenvoudige optelsom

Natuurlijk is de beslissing om kinderen te krijgen geen eenvoudige optelsom van plussen en minnen. Daar is die beslissing te groot en te levensomvattend voor. Gebruik deze lijstjes daarom alleen om jullie gesprekken over deze beslissing in goede banen te leiden. En om alle facetten van het ouderschap eens de revue te laten passeren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.