Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een tweede kind

De keuze voor een tweede kind is lang niet zo moeilijk als voor het eerste. Je weet nu wat het krijgen van een kind inhoudt. Je hebt al eens een zwangerschap en een bevalling meegemaakt, en je weet hoe vermoeiend de eerste weken met een pasgeboren baby kunnen zijn. Je weet dat je dat allemaal kunt overleven. Maar dan komt de vraag: willen we nog een kind?

Broertje of zusje

De grootste reden waarom je een tweede kind zou willen, is waarschijnlijk omdat het leuk is voor je oudste kind om een broertje of zusje te hebben. In het begin is het misschien veel werk om twee kinderen te hebben, maar na verloop van tijd wordt het gemakkelijker: twee kinderen kunnen elkaar vermaken. Je hoopt er op een gegeven moment geen omkijken meer naar te hebben.

Een echt gezin

Misschien heb je het gevoel dat jullie met twee kinderen jullie pas echt ‘een gezin’ zijn. Met twee ouders en twee kinderen is een gezin ook in balans. Niet voor niets hebben de meeste gezinnen in Nederland twee kinderen.

Je hebt al ervaring

De meeste ouders ervaren het krijgen van hun tweede kind als veel gemakkelijker dan het eerste. Je bent veel zekerder en ervarener dan de eerste keer. Je maakt je minder zorgen en bent minder bang dat er iets misgaat. Dat maakt het krijgen van een tweede kind vaak tot een positievere ervaring dan de eerste keer. Vaak gaat de bevalling van een tweede ook soepeler dan de eerste.

Je hebt alle spullen al in huis

Een heel praktisch voordeel bij het krijgen van je tweede kind is dat je de meeste spullen van de babyuitzet al in huis hebt. Een wiegje, commode, kinderwagen, kleertjes: je hoeft het allemaal niet meer aan te schaffen. Natuurlijk moet je nog steeds luiers kopen. En als je tweede een jongetje is, trek je hem niet de jurkjes van je oudste dochter aan. Maar over het algemeen kost een tweede kind veel minder dan een eerste.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.