Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Argumenten vóór het krijgen van een kind

Dit zijn de leuke en positieve dingen die het hebben van kinderen met zich meebrengt.

Het is uniek om je eigen kind te zien opgroeien

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: de geboorte van een kind is de meest bijzondere ervaring van je leven. Dat er een kind in je buik kan groeien en dat het kant en klaar op de wereld komt is een groot wonder. Het is absoluut uniek om dat met z’n tweeën mee te maken. Ook na de geboorte van je zoon of dochter blijf je je verwonderen over de ontwikkeling die je spruit doormaakt. In een razend tempo leert hij zitten, staan, lopen en praten.  Naar school gaan is ook zo’n mijlpaal. Het is leuk om nu al na te denken over hoe je kind zich als persoon zal ontwikkelen.

Je ervaart ontzettend veel liefde

Al vanaf het eerste moment dat je pasgeboren baby in je armen ligt, hou je ontzettend veel van dat kleine schepseltje. En die liefde groeit iedere dag. Er is niets wat de liefde van een ouder voor zijn kind kan evenaren. En die liefde is onvoorwaardelijk: daar hoeft je kind helemaal niets voor te doen of te kunnen. Je houdt van hem omdat hij er is. Sterker nog: ook al is je peuter stout of je puber dwars, je houdt nog steeds van hem. Want je weet nog precies hoe het was toen je hem als baby in je armen had. En die liefde gaat nooit over.

Je zet een familielijn voort

Jij bent de jongste generatie van je familie. Als jij geen kinderen krijgt, dan houdt het bij jou op. Misschien vind je dat geen prettige gedachte. Met het krijgen van kinderen zorg je ervoor dat je familie blijft bestaan. En dat er weer een nieuwe generatie aan je familie wordt toegevoegd.

Een kind geeft hoop voor de toekomst

Als je geen vertrouwen hebt in de wereld, dan krijg je waarschijnlijk geen kinderen. Maar je kunt ook andersom denken: misschien gaat jouw kind de wereld wel veel beter maken, samen met de andere kinderen uit zijn generatie. Wie weet lossen zij het energieprobleem op, of vinden ze een geneesmiddel tegen kanker. Hoe dan ook: een kind draagt altijd een belofte in zich. En jullie kunnen die belofte voor een deel werkelijkheid maken.

Een kind geeft je leven richting en structuur

Misschien denk je wel: ik heb mijn leven helemaal niet op orde. Mijn huis is een troep, ik heb geen vaste baan en ik weet helemaal niet wat ik met mijn leven aan moet. Een kind lijkt dan op het eerste gezicht niet zo’n goed idee. Maar een kind kan ook juist datgene zijn wat er nog aan ontbrak. Met een kind heb je absoluut een doel in je leven. Je dagen worden ingevuld en je weet waar je voor werkt. Een kind kan je leven richting geven.

Van een kind heb je je leven lang plezier

Misschien zie je nu de ‘noodzaak’ van het krijgen van een kind niet zo in. Maar bekijk het ook eens op de lange termijn. Als jullie straks allebei 75 zijn, dan is het prettig als je op dat moment (volwassen) kinderen hebt. Niet zozeer om voor je te zorgen, maar als familie. Als mensen in de buurt die om je geven. En misschien heb je dan ook kleinkinderen. Daar kun je als senior waarschijnlijk erg van genieten. Het zou jammer zijn als je later in je leven ontdekt dat het wel erg eenzaam is zonder kinderen en kleinkinderen. Zeker als iedereen om je heen ze wel heeft.

Het is mooi om te zien wat er uit de combinatie van jou en je partner groeit

Ben je ook zo nieuwsgierig wat er uit een samenvoeging van jouw genen en die van je partner kan ontstaan? Het is heel leuk om daarover na te denken. Heel veel eigenschappen zul je in je kind herkennen. De ogen van je partner, de driftbuien van je broer, of je eigen tekentalent bijvoorbeeld.

De relatie met je eigen ouders wordt (meestal) beter

Natuurlijk zal dit nooit de reden zijn waarom jullie aan kinderen beginnen. Maar het is wel een feit: door de geboorte van je eigen kind ga je de relatie met je ouders anders zien. Je begrijpt ineens wat je ouders voor jou voelen. En dat ze ook met jou als pasgeboren hummeltje op hun arm hebben gezeten. Bovendien zie je nu hoe ze met een kleintje omgaan. Deden ze dat met jou net zo? Of heeft je vader nu meer tijd voor zijn kleinkind dan hij ooit had voor jou toen je klein was? De geboorte van je kind is vaak een leuke gelegenheid om meer te weten te komen over je eigen kindertijd. En over hoe jouw ouders hun ouderschap aanpakten. Dat schept een nieuwe band. En: een kleinkind is vaak het mooiste cadeau wat je je ouders kunt geven. Daar zullen ze je vast dankbaar voor zijn.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.