Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De ontwikkeling van je schoolgaande kind stimuleren

Tussen 6 en 12 jaar leert je kind behoorlijk veel. Op school, maar ook in het contact met vriendjes en andere volwassenen. In deze periode ontwikkelt hij zich voornamelijk cognitief, emotioneel en sociaal. Hoe kun je je kind helpen om zich op deze (en andere) terreinen goed te ontwikkelen?

Help je kind om zich te ontwikkelen

Er zijn ongetwijfeld veel dingen die je kind al zelf kan. Zijn kleren aantrekken of zijn naam schrijven bijvoorbeeld. Maar er zijn ook dingen die hij echt nog niet zelf kan, zoals een auto besturen of een computer programmeren. Tussen de dingen die hij al kan en de dingen die hij nog niet kan, ligt een gebied met kansen voor ontwikkeling. In dit gebied kan je kind ervaringen opdoen om te leren. En daar heeft hij jouw hulp (of die van een leerkracht of voetbaltrainer bijvoorbeeld) bij nodig.

In welke fase zit de ontwikkeling van je kind?

Om je kind goed te kunnen helpen bij zijn ontwikkeling, moet je oog hebben voor de fase waarin zijn ontwikkeling zich bevindt. Wat kan en weet hij al? En welke dingen zijn nog te hoog gegrepen voor hem? Daarop pas je jouw manier van begeleiden aan:

  • Bij alles wat hij zelf kan, hoef je hem niet meer te helpen. Laat hem dat zelf doen. Doe je dat niet? Dan wordt hij lui. Of hij voelt zich niet serieus genomen. En dat is slecht voor zijn zelfvertrouwen.
  • Laat je je kind iets zelfstandig doen waar hij nog lang niet aan toe is (en waarbij hij zichzelf of anderen in gevaar kan brengen), dan is dat gedoemd te mislukken. Ook dat is slecht voor zijn zelfvertrouwen! Daarnaast kan hij bang worden voor andere nieuwe ervaringen, of het jou kwalijk nemen dat het hem niet is gelukt. In dit geval is het beter om je kind te begrenzen. Laat hem geen dingen doen waarvan je weet dat hij daar nog niet aan toe is. Of dat ze gevaarlijk kunnen zijn.
  • Als je aansluit bij wat hij al kan, en hem van daaruit nieuwe ervaringen laat opdoen, dan bevestig je hem in zijn eigenwaarde. Op deze manier kan hij zich ontwikkelen en groeien. Ondersteun je kind op die momenten waarop hij dat nodig heeft, help hem bij wat hij nog net niet zelf kan, zodat het hem met een beetje hulp van jou wél lukt. Dat geeft hem vertrouwen in zichzelf en ook in jou.

Wat kun je doen?

  • Help je kind zijn interesses te ontwikkelen: ga samen naar de bieb, bekijk samen leuke en leerzame websites of koop een boek over een onderwerp dat hij interessant vindt.
  • Laat je kind spellen spelen waar hij iets van leert, zoals Scrabble. Of een spel dat het logisch denken stimuleert, zoals AntiVirus of Rush Hour.
  • Ga samen naar de dierentuin of een museum. Vaak hebben musea speciale activiteiten of speurtochten voor kinderen.
  • Help je kind met schoolwerk waar hij moeite mee heeft. Probeer te ontdekken waar het probleem ligt en kijk of je het uit kunt leggen.
  • Praat met je kind over wat er op school gebeurt, zowel in de les (wat leer je op school?) als daarbuiten (hoe gaat het er op het schoolplein aan toe?).
  • Laat je kind een gerecht uitkiezen dat jullie samen gaan koken (of bakken). Doe ook samen de boodschappen.
  • Wil je kind heel graag een specifiek speelgoed hebben (bijvoorbeeld een game of een verzamelpoppetje)? Laat hem daar dan voor sparen of klusjes doen. Zo leert hij de waarde van geld kennen.
  • Kijk samen naar leerzame programma's op televisie als Het Klokhuis, Freek in het Wild, het Jeugdjournaal en Nieuws uit de Natuur. Praat er daarna aan tafel over verder.

Jongens en meisjes

Kinderen leren door te ervaren, en dat geldt nog in meerdere mate voor jongens dan voor meisjes. Experimenteren en grenzen opzoeken is typisch jongensgedrag. Meisjes zijn gemiddeld genomen bedachtzamer en rationeler. Je kunt de ontwikkeling van je zoon dus het beste stimuleren door hem de ruimte te geven en hem te helpen bij het opdoen van nieuwe ervaringen. Beperk je hem in de dingen waar hij eigenlijk aan toe is? Dan wordt hij lui, of onzeker.

Check: Geef je zoon dus de ruimte, maar let erop dat je hem begrenst in dingen waar hij nog niet aan toe is. Jongens zijn geneigd tot risico’s nemen. Het is jouw taak om hem te beschermen tegen situaties waar hij nog niet tegen opgewassen is.

Aanbevolen websites

  • Duh! boekjes zijn educatieve e-books voor kinderen van 8-10 jaar over onderwerpen als vulkanen, katten, kastelen en ridders. Ze zijn speciaal gemaakt voor de iPad.
  • Op de site van het Klokhuis kan je kind heel veel leren en ontdekken.
  • Er is een leuke en leerzame website die hoort bij de kinderserie over de Gouden Eeuw.
  • Het Jeugdjournaal biedt veel filmpjes en achtergrondinformatie over onderwerpen die kinderen interesseren.

Bronnen

  • Mensenkinderen! De 17 belangrijkste ontwikkelingsgebieden van kinderen tussen 0 en 4 jaar (en 12 belangrijke gevolgen voor hun opvoeding), Steven Pont (2012). Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.