Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je schoolkind

De belangrijkste ontwikkelingen van je schoolgaande kind liggen op sociaal-emotioneel en cognitief gebied. Op sociaal gebied leert je kind steeds beter met anderen omgaan. Bovendien leert hij zijn eigen emoties en persoonlijkheid steeds beter kennen.

Sociale cognitie
Tussen 6 en 12 jaar maakt je kind een aantal interessante ontwikkelingen door op sociaal vlak. Langzaam leert hij dat andere mensen hun eigen gevoelens en gedachten hebben. Bovendien krijgt hij steeds meer inzicht in de persoonlijkheid van anderen. Deze ontwikkelingen vallen allemaal onder ‘sociale cognitie’.
De persoonlijkheid van je kind
Tussen 6 en 12 jaar ontwikkelt je kind zijn persoonlijkheid. Wat is persoonlijkheid precies, en wat voor persoonlijkheid heeft jouw kind?
Het verschil tussen 'iets goed kunnen' en 'je best doen'
Tot een jaar of 9 snapt je kind niet dat er een verschil is tussen ‘ergens goed in zijn’ en ‘ergens je best voor doen’. Er is een omslag in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling voor nodig om te begrijpen dat dat twee verschillende dingen zijn. Ook als ouder moet je daar een duidelijk onderscheid in maken.
Attributiestijl
Je wilt graag dat je kind het leuk vindt op school. Dat hij gemotiveerd is om te leren. Wat bijdraagt aan een goede motivatie om te leren is een gunstige attributiestijl. Dat betekent: je kind voelt dat hij zelf invloed heeft op zijn succes of falen op school. Als hij zijn best doet, dan lukt het. En als het niet lukt, dan heeft hij niet goed zijn best gedaan.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.