Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Je pasgeboren baby in bad doen

De eerste paar keer is het badderen van je baby best een onderneming. Daarom is je kraamverzorgende er steeds bij. Van haar leer je alle tips en trucs.

De kraamverzorgende helpt je

De eerste paar keren dat je baby in bad gaat, zal de kraamverzorgende je helpen. Je moet namelijk best aan veel dingen denken:

  • Zet het badje dicht bij de commode, zodat je niet te lang hoeft te lopen met een natte baby op je arm.
  • Ga nooit met een vol badje lopen! Zet het badje op zijn plek en vul het dan pas met warm water. Gebruik daarvoor eventueel een emmer. En loop liever drie keer met een lichte emmer dan één keer met een emmer die te zwaar is.
  • Zorg dat het lekker warm is in de kamer waar je gaat badderen.
  • De temperatuur van het water moet 37 graden zijn. Controleer dat met een badthermometer. Geen thermometer? Steek dan je blote elleboog in het water om de temperatuur te testen.
  • Je kunt wat babyolie gebruiken in het badwater, maar dat hoeft niet. Je kunt je baby na het badje ook met wat olie insmeren.
  • Droog hem af met een hydrofiele doek: een gewone handdoek is nog wat te ruw en te groot. Bovendien neemt een hydrofiele doek gemakkelijk water op.
  • Let bij het afdrogen goed op zijn huidplooien. Achtergebleven vocht kan daar zorgen voor smetplekjes. Droog je baby eventueel na met een föhn om zeker te weten dat hij helemaal droog is. Veel baby's vinden dat heerlijk!

Veilig badderen met je baby

Hou je baby goed vast terwijl je hem baddert. Laat zijn hoofdje en nekje rusten op de binnenkant van je onderarm. Pak hem onder zijn oksel beet met je middelvinger, en leg je duim over zijn schouder. Zo heb je je andere hand vrij om hem zachtjes schoon te wrijven met een washandje. Er zijn nog meer tips om je kind veilig in bad te doen.

Tip: een Tummy Tub is een veilige en prettige manier om je baby in bad te doen. De kans dat je baby verdrinkt is minimaal. En je baby voelt zich geborgen door de rechtopstaande wanden.

Hoe vaak gaat je baby in bad?

Het is niet nodig om je baby iedere dag in bad te doen. Om de dag is vaak genoeg. Als je baby groter wordt, ontwikkel je zelf een regelmaat in het badderen. Kijk wat jij en je baby prettig vinden en wat in jullie ritme past. Sommige baby’s gaan één keer per week, en andere gaan één keer per dag in bad.

Tip: Heeft je baby een droge huid of eczeem? Doe hem dan niet te vaak in bad. Want dat droogt zijn huid uit.

Hoe vindt je baby het in bad?

Misschien spartelt je baby behoorlijk tegen als je hem in zijn badje laat glijden. Maar vaak zie je dat hij zich in het warme water helemaal ontspant. Hij kan even heerlijk dobberen en genieten van jouw aandacht. En reken er maar op dat hij luidkeels protesteert als je hem er weer uit haalt.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was kraamverzorgende Grietje Miedema, eigenaar van kraamzorgbureau Cradle.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.