Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Op de kraamafdeling

Moet je een paar dagen in het ziekenhuis blijven na je bevalling of keizersnede? Dan breng je een deel van je kraamtijd door op de kraamafdeling. Wat je daarvan kunt verwachten, lees je hier.

Je baby blijft bij je

Je baby blijft de hele dag bij je op de kamer staan, in een doorzichtig wiegje op wieltjes. Zo kun je helemaal van je baby genieten, en hem voeden als hij honger heeft.

’s Nachts op de babykamer

Kun je ’s nachts moeilijk slapen omdat je baby je wakker houdt? Dan kan de verpleegkundige hem tijdelijk op de babykamer leggen. Jij kunt dan een paar uur rustig slapen, totdat hij weer gevoed moet worden.

Let op: Ligt je baby in de couveuse of op de kinderafdeling? Dan kun je niet de hele tijd bij hem zijn. Bespreek met de arts of verpleegkundige hoe vaak en hoe lang je je kindje kunt zien.

Je partner kan overdag blijven

Je partner mag de hele dag bij jou en je baby blijven op de kraamafdeling. In principe is het enige wat hij thuis doet: slapen en eten.

Bezoekuren

Voor de rest van je familie en vrienden gelden bezoekuren. Die zijn er niet voor niets: jij moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling.

Eén- of tweepersoonskamer

Op de kraamafdeling lig je op een éénpersoons- of tweepersoonskamer. Dat hangt onder meer af van:

  • je eigen gezondheidstoestand;
  • de drukte op de kraamafdeling.

De kraamafdeling heeft een vast ritme

Op de kraamafdeling verloopt alles in een vast ritme. Wakker worden, eten, je kind in bad doen, slapen: alles gaat op vaste tijden. Dat is begrijpelijk, omdat de verpleegkundigen en artsen veel kraamvrouwen tegelijk onder hun hoede hebben. Maar soms kan het wel eens vervelend zijn dat je niet je eigen ritme kunt aanhouden. Je kunt je daar maar het beste bij neerleggen. Laat alles gewoon over je heen komen. Zodra je weer thuis bent, kun je je eigen gang weer gaan.

Diensten van verpleegkundigen en artsen

Je merkt ook dat er in een paar dagen tijd behoorlijk veel verschillende mensen aan je bed komen. Verpleegkundigen en artsen wisselen elkaar af. Soms is dat lastig: de ene verpleegkundige spreekt je meer aan dan de andere. Ze kunnen er ook net iets andere meningen of adviezen op na houden.

Begeleiding in het ziekenhuis

Tijdens je verblijf in het ziekenhuis krijg je begeleiding op verschillende terreinen:

Medische begeleiding

Je blijft in het ziekenhuis omdat je in de eerste dagen nog medische begeleiding nodig hebt. Een verpleegkundige doet iedere dag medische controles: ze checkt je temperatuur, je bloeddruk, de stand van je baarmoeder en je bloedverlies. Ook komt er regelmatig een arts langs om te bekijken hoe het met je gaat. De arts beslist wanneer je naar huis mag.

Verzorging van je baby

De verpleegkundige op de kraamafdeling leert jou en je partner hoe je je baby een schone luier geeft en in bad doet. Heb je een keizersnede gehad? Dan moet je de eerste dagen misschien vanuit bed toekijken hoe je partner je baby in bad doet. Na verloop van tijd neem je de verzorging van je baby zelf over.

Borstvoeding geven

De verpleegkundige geeft je hulp en begeleiding als je borstvoeding geeft. De meeste ziekenhuizen werken tegenwoordig volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef op het gebied van borstvoeding. Dat betekent onder meer, dat je je baby de hele dag bij je op de kamer hebt.

Lactatiekundige

In het ziekenhuis is ook een lactatiekundige aanwezig die je kan helpen als je borstvoeding niet lekker loopt. Meestal zal een verpleegkundige je die specialistische hulp aanbieden. Gebeurt dat niet? Vraag er dan zelf om.

Check: Alle ziekenhuizen stimuleren het geven van borstvoeding. Maar als jij dat niet wilt, kun je ook flesvoeding geven. Bereid je wel voor op wat weerstand als je kiest voor flesvoeding. Het is jouw keuze, en die moeten de verpleegkundigen respecteren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.