Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Seks na de bevalling

Na de bevalling moet je misschien even niet aan seks denken. Maar toch komt die eerste keer na de bevalling er wel. Wanneer mag je weer vrijen als je bevallen bent?

Wacht 3 tot 6 weken

Hoe snel je ook weer zin hebt na de bevalling, het is verstandig om te wachten totdat je lichaam is hersteld van de bevalling. Dat betekent dat:

  • je vagina niet meer gevoelig is van de bevalling;
  • je geen bloedverlies meer hebt;
  • de baarmoedermond weer gesloten is;
  • de eventuele hechtingen genezen zijn.

Op deze manier voorkom je dat je een infectie krijgt. Een veilige termijn om aan te houden is 3 weken voor een gewone bevalling zonder knip of scheur, en 6 weken voor een bevalling met hechtingen.

Geen zin

Na de bevalling en in de kraamperiode staat je hoofd echt even niet naar seks. Dat is heel normaal. Je leven staat op zijn kop; er is ineens heel veel veranderd. Maak je geen zorgen; die zin om te vrijen komt heus wel weer terug. Als jullie weer in wat rustiger vaarwater zitten en jullie gewend zijn aan het nieuwe ritme met jullie baby.

Vermoeidheid speelt een rol

De eerste weken met jullie baby zijn erg vermoeiend. Gebroken nachten zorgen ervoor dat je je ook overdag nooit echt fit voelt. De zin om te vrijen is daarom misschien ver te zoeken.

Baby is dichtbij

Wat ook niet echt helpt: je baby ligt vlakbij te slapen. Misschien ben je bang om hem wakker te maken. En bij het kleinste geluidje schiet je meteen weer in je moederrol. Dat werkt ook niet echt lustverhogend.

Praat met je partner

Het is voor je man ook maar afwachten wanneer jij weer zin hebt om met hem te vrijen. Praat daar met hem over. Leg uit wat je gevoelens hierover zijn. En wie weet hoor je van hem dat hij het ook lastig vindt om weer te beginnen. Hij heeft tenslotte jullie kind uit jou geboren zien worden. Dat heeft zijn beeld van jouw vagina misschien ook wat veranderd.

De eerste keer

De eerste keer dat jullie vrijen na de bevalling kan best eng zijn. Je weet niet of het pijn gaat doen. Ook moet je misschien weer aan elkaar wennen. Met de komst van jullie kind hebben jullie elkaar in nieuwe rollen leren kennen. Het is soms even zoeken waar de passie is gebleven. Dat is absoluut niet gek.

Bouw het langzaam op

Na de geboorte van je kind hoef je niet meteen weer de sterren van de hemel te vrijen. Bouw het langzaam op, zodat je lichamelijk én emotioneel weer geprikkeld raakt door je partner. Penetratie is ook geen must de eerste keer. Met knuffelen, strelen en zoenen kom je al een heel eind.

Je kunt weer zwanger worden

Je bent al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar. Ook al geef je borstvoeding. Zorg dus vanaf de eerste keer dat je weer met je man vrijt, voor een condoom of een andere vorm van anticonceptie.

Check: Het is niet verstandig om meteen weer aan de pil te gaan als je net bevallen bent. Kies dan liever voor een condoom. Overleg het weer gaan slikken van de pil altijd met je huisarts of verloskundige. Zeker als je borstvoeding geeft.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.