Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstvoeding geven in de eerste week

Ga je borstvoeding geven? Dan begin je daarmee binnen een uur na de bevalling. In de eerste week moet je vooral nog oefenen. Je krijgt stuwing, en daarna komt je melkproductie pas echt op gang.

Waarschijnlijk heb je voor de bevalling al nagedacht over de vraag of je je baby borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Ga je borstvoeding geven? Dan begint je baby binnen het eerste uur al aan je borst te drinken. Als je flesvoeding gaat geven, dan krijgt hij binnen een uur zijn eerste flesje. Je baby laat zelf zien dat hij wil drinken.

Je baby gaat op zoek naar de borst

Ongeveer een half uur na de bevalling gaat je baby op zoek naar je borst. Hij maakt dan zoekende bewegingen met zijn hoofdje en mondje of wordt onrustig. Leg je baby aan je borst, eventueel met hulp van je verloskundige of kraamverzorgende. Zij geeft je tips over hoe je je baby het beste kunt aanleggen.

Kruipend naar de borst

Je kunt je pasgeboren baby ook zelf zijn weg laten vinden naar je borst. Hij ligt dan op zijn buikje onder aan jouw buik. Meestal hoef je helemaal niets te doen en kruipt hij vanzelf naar boven toe. Heel langzaam werkt hij zichzelf omhoog, totdat hij je borst in zijn mondje kan nemen. Je hebt hier wel een behoorlijke dosis geduld voor nodig: je baby kan er wel een uur over doen om bij je borst aan te komen. Houd hem goed in de gaten; hij moet natuurlijk niet van je buik af glijden of vallen. Houd hem desnoods zachtjes vast.

Eerste melk: colostrum

De eerste melk die uit je borsten komt, heet colostrum. Dat is een gele melk die boordevol belangrijke stoffen zit voor je baby. Afweerstoffen, maar ook vitamines en mineralen. Relatief gezien bevat deze eerste melk weinig water, melksuikers en vet. Je lichaam maakt niet heel veel colostrum aan, maar het is genoeg voor de eerste dagen na de geboorte. Na verloop van tijd gaan je melkklieren rijpe moedermelk produceren.

De eerste paar dagen zijn oefendagen

De eerste paar dagen komt er niet zo veel melk (colostrum) uit je borsten. Dat is heel normaal. Gebruik deze dagen om het aanleggen van je baby te oefenen, je melkproductie op gang te brengen en een band op te bouwen met je kind.

Hoe vaak leg je je baby aan?

Leg je baby regelmatig aan: in ieder geval om de 3 uur, maar vaker kan ook. Leg hem aan zodra hij honger heeft. Dat heet ‘voeden op verzoek’. Regelmatig aanleggen is belangrijk om je melkproductie op gang te brengen, maar ook om te voorkomen dat de suikerspiegel van je baby niet te laag wordt.

Hoe zie je dat je baby honger heeft?

Aan de volgende tekenen kun je herkennen dat je baby honger heeft:

  • Hij begint te smakken.
  • Hij sabbelt op zijn vuistjes.
  • Hij maakt zoekende bewegingen met zijn hoofd en mondje.
  • Hij wordt onrustig.

Heeft je baby honger? Wacht dan niet te lang met aanleggen. Want als hij te lang moet wachten, gaat hij huilen. En een huilende baby is lastiger aan te leggen.

Stuwing

Op de derde of vierde dag na de bevalling krijg je last van stuwing. Je borsten zijn dan erg gespannen en gevoelig. Het voelt bijna alsof ze kunnen knappen. Dit is een teken dat de melkproductie op gang komt. Er stroomt meer bloed naar je borsten, er komt meer vocht in te zitten en de geproduceerde melk zit in de melkkanaaltjes. Stuwing duurt ongeveer 12 tot 48 uur. Daarna is het over.

Tips bij stuwing

  • Leg je baby vaak aan. Omdat hij de melk uit je borst haalt, wordt de spanning minder.
  • Leg warme kompressen op je borsten voor en tijdens de voeding. Of douche je borsten vlak voor de voeding warm af. Dat bevordert de doorstroming.
  • Tussen de voedingen door kun je kloppende en pijnlijke borsten eventueel koelen met koude kompressen. Stop daarmee voordat je weer gaat voeden. Dan verwarm je je borsten weer met kompressen of een douche.
  • Staat er te veel spanning op de tepelhof? Masseer dan voorzichtig met je hand wat melk uit je borst. Of kolf een beetje melk af. Dan heeft je baby meer grip op je tepel.
  • Meestal past je bh niet meer als je stuwing hebt. Om je borsten toch iets te ondersteunen en te beschermen, kun je een hemdje aantrekken en dat omvouwen onder je borsten.

Geef je één borst of twee borsten?

Begin met de eerste borst en laat je baby die helemaal leegdrinken. Wil hij daarna nog meer? Dan bied je hem je tweede borst aan als ‘toetje’. Meestal drinkt hij daar nog maar een beetje van. De volgende voeding begin je dan weer met de borst die je de vorige keer als ‘toetje’ hebt aangeboden. Zo blijft de melkproductie in beide borsten gelijk.

Doet borstvoeding geven pijn?

In principe hoort borstvoeding geven geen pijn te doen. Borstvoeding geven kan pijn doen:

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.