Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Welke vaardigheden heb je nodig bij opvoeden?

Als ouder heb je een aantal basisvaardigheden nodig, ongeacht welke opvoedingsstijl of opvoedingsmethode je hanteert. Een aantal basisvaardigheden op een rij.

Basisvaardigheden voor opvoeders

Er zijn een aantal vaardigheden die handig zijn om onder de knie te hebben als je kinderen hebt. Want deze vaardigheden hebben een positief effect op je kind:

  • structureren
  • stimuleren
  • negeren
  • communiceren
  • organiseren

Vaardigheid 1: Structureren

Onder structureren vallen de volgende dingen:

  • regels
  • routine
  • rituelen

Regels

Bij regels gaat het om vragen als: Wat verwacht je als gezinsleden van elkaar? Hoe gaan jullie met elkaar om? Hoe gaan jullie met elkaars spullen om? Het gaat dus om grenzen stellen en die grenzen bewaken. Als ouder geef je daarbij het goede voorbeeld. De kans is groter dat je kind zich aan jouw regels houdt als:

  • je kunt uitleggen waarom een bepaalde regel geldt. Kom dus met goede argumenten;
  • je kind betrokken is bij het tot stand komen van een regel. Als je kind ouder wordt, kun je hem daar steeds meer bij betrekken.

Check: Bepaal zelf hoeveel je uitlegt en hoeveel je je kind betrekt bij het opstellen van regels. Sommige regels gelden nu eenmaal omdat jij vindt dat het zo moet. Daar valt weinig aan uit te leggen.

Routine

Routine zorgt voor regelmaat en voorspelbaarheid, en daarmee ook voor (lichamelijke en geestelijke) gezondheid. Samen eten en op tijd naar bed gaan zijn bijvoorbeeld erg belangrijk.

Rituelen

Rituelen kun je gebruiken voor het markeren van vaste momenten op de dag of door het jaar heen. Rituelen drukken uit wat je belangrijk vindt. Denk aan een ritueel voor het slapen gaan of het vieren van een verjaardag.

Vaardigheid 2: Stimuleren

Stimuleren betekent dat je je kind aanmoedigt om dingen te proberen en te leren die zijn ontwikkeling weer een stapje verder helpen. Soms heeft je kind net wat extra vertrouwen nodig. Beloon je kind met een compliment als hij iets gedaan of gedurfd heeft. Een bijzondere prestatie mag je ook best belonen met een klein cadeautje.

Positieve aandacht

Stimuleren betekent ook dat je je kind positieve aandacht geeft. Besteed bewust aandacht aan wat je kind goed doet, en niet alleen aan wat er verkeerd gaat. Geef je je kind alleen negatieve aandacht? Dan bestaat de kans dat hij vaker verkeerde dingen gaat doen, alleen om je aandacht te trekken.

Vaardigheid 3: Negeren

Negeren is het omgekeerde van stimuleren. Negeren is zinvol bij ongewenst gedrag. Blijft je kind zeuren en mopperen? Geef hem dan geen aandacht. Alleen als je kind woedend en onhandelbaar wordt, dan grijp je in met een time-out.

Vaardigheid 4: Communiceren

Praten met je kind is ook een hele belangrijke vaardigheid. Zo kom je te weten wat hem bezighoudt. Probeer vooral te luisteren en niet meteen te oordelen. Heb je meer kinderen? Maak dan ook regelmatig tijd voor je kinderen apart. Zodat ze één voor één jouw exclusieve aandacht krijgen.

Vaardigheid 5: Organiseren

Als ouder moet je goed kunnen organiseren. Werk en zorg combineren is al een kunst op zich. Binnen de opvoeding van je kind moet je de activiteiten van je kind en de inbreng van verschillende opvoeders op elkaar afstemmen. En heb je hulp nodig bij het opvoeden van je kind? Dan kun je ook dat organiseren.

Bronnen

  • Vaardigheden voor opvoeders. Het nut van ouwehoeren en structureren (Carolien Gravesteijn) is een hoofdstuk uit de Opvoedingscanon van René Diekstra en Malou van Hintum (red.) Uitgeverij Bert Bakker, 2010.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog en kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.