Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Opvoedingsmethodes

‘De beste opvoedingsmethode voor een kind is, hem goede ouders te geven’ is een uitspraak van de Duitse dichter en filosoof Morgenstern in een modern jasje. Toch heb je als ouder niet veel aan die wijsheid. Want wat is een goede ouder? Een aantal psychologen en pedagogen hebben daarover nagedacht en opvoedingsmethodes ontwikkeld, waar je misschien steun aan hebt. We zetten de belangrijkste hier voor je op een rij.

De Gordon-methode
De Gordon-methode is een opvoedingsmethode waarin je luistert naar je kind en met je kind communiceert op basis van respect.
Natuurlijk ouderschap
Natuurlijk ouderschap is een manier van opvoeden die een goede hechting ziet als de basis voor de gezonde ontwikkeling van je kind. Tegemoetkomen aan de behoeften van je kind is een belangrijk uitgangspunt.
Positief opvoeden: Triple P
Positief opvoeden is erop gericht om de ontwikkeling van je kind te bevorderen en op een opbouwende manier om te gaan met het gedrag van je kind.
How2talk2kids: anders communiceren met je kind
How2talk2kids is een methode die je leert om op een andere manier te communiceren met je kind. Straffen en belonen is taboe: door met je kind te praten krijg je een betere relatie met je kind. Het is een Amerikaanse methode die ook veel succes heeft in Nederland.
Omdenken
Omdenken bij de opvoeding helpt je om lastig gedrag van je kind niet als probleem, maar als mogelijkheid te zien. Omdenken maakt van een probleem een feit: zo kun je van 'ja-maar' (het gedrag van mijn kind is niet wat het zou moeten zijn en dat is een probleem) naar 'ja-en' (het gedrag van mijn kind is, wat het is).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.