Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Temperament en opvoeden

Je kind wordt geboren met een bepaald temperament. Hoe beïnvloedt het temperament van je kind jouw taak als opvoeder?

Het temperament van je kind

Temperament is niet het gedrag, maar de aangeboren gedragsstijl van je kind. Er zijn 7 kenmerken die temperament definiëren. Op basis van die kenmerken kun je kinderen grofweg verdelen in 3 categorieën: makkelijke kinderen, moeilijke kinderen en langzame starters. Wat is het temperament van jouw kind?

Temperament en opvoeden

Wat voor temperament jouw kind heeft, hangt af van zijn erfelijke aanleg. Het is dus geen gevolg van jouw gedrag of manier van opvoeden. Wel heeft het temperament van je kind invloed op hoe jij je opvoedtaak ervaart. Want:

  • een kind met een moeilijk temperament is lastiger voor zijn ouders dan een kind met een makkelijk temperament. Hij vraagt meer geduld en energie van zijn ouders;
  • als jouw temperament en dat van je kind botsen, dan kan opvoeden extra lastig zijn.

Een moeilijk kind opvoeden

Het opvoeden van een kind met een moeilijk temperament kan een zware opgave zijn. Je hebt er veel tijd, energie, geduld, begrip en tact voor nodig. Het is vaak lastig om de juiste aanpak te vinden. Bovendien heeft de omgeving er vaak weinig begrip voor. Het komt vaak voor dat ouders de schuld krijgen van het feit dat hun kind zo moeilijk is. Daar kun je als ouder erg onzeker van worden.

Negatieve spiraal

Bij sommige ouders gaat die onzekerheid zo ver, dat ze hun kind beschouwen als het levende bewijs van hun onvermogen (Diekstra). Dat voelt hun kind haarfijn aan. En daardoor gaat hij zich op zijn beurt schuldig voelen en zich nog moeilijker gedragen. Waardoor de ouders zich nog onzekerder gaan voelen. Voorkom dat je in een dergelijke negatieve spiraal terechtkomt. Want daar kom je op eigen kracht niet gemakkelijk meer uit.

Ontdek het temperament van je kind

Probeer het temperament van je kind zo vroeg mogelijk te leren kennen en begrijpen. Want als je weet wat voor temperament je kind heeft, dan kan dat je helpen bij het opvoeden van je kind. Het zorgt ervoor dat je je minder schuldig voelt als het eens niet lukt en dat je meer begrip hebt voor het gedrag van je kind.

Bronnen

  • Gek van je kind. Opvoeden, hoe doe je dat nou? Saskia Nihom-Nijstad (2006). Uitgeverij het Spectrum, Utrecht
  • Elk kind is anders. Leer het temperament van je kind kennen (René Diekstra) is een hoofdstuk uit de Opvoedingscanon van René Diekstra en Malou van Hintum (red.) Uitgeverij Bert Bakker, 2010.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog en kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.