Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hulp bij opvoeden

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij de opvoeding van je kind? Of zou je wel wat meer manieren willen hebben om met je kind om te gaan? Ga dan op zoek naar ondersteuning. Er is altijd wel een manier van ondersteuning die bij jou past.

Opvoeden hoef je niet alleen te doen

Opvoeden is een taak die niet alleen op jouw schouders rust, alleen voelt dat misschien wel zo. Heb je vragen over opvoeden? Of wil je weten hoe je een bepaalde situatie op een andere manier kunt aanpakken? Dan kun je op verschillende manieren een antwoord vinden.

Praat met andere opvoeders

Contact zoeken met andere opvoeders is een van de eerste en gemakkelijkste dingen die je kunt doen. Vraag eens aan een vriendin hoe zij dat nou doet met haar peuter. Of bespreek je opvoedingsvraag met andere ouders tijdens een ouderavond op school. Of met een leidster op het kinderdagverblijf. Maar denk ook eens aan een inloopmiddag bij de speelotheek, peuterspeelzaal of het buurtcentrum.

Tip: Wees niet bang om je onzekerheid te laten zien; alle ouders hebben van tijd tot tijd hun vragen en twijfels bij de opvoeding. Misschien loopt die andere ouder ook wel met een vraag rond en is hij blij dat hij die met jou kan bespreken.

Ga op zoek naar kennis

Er zijn de laatste jaren heel veel boeken geschreven over opvoeding. Die boeken vind je (bijna) allemaal in de bibliotheek. Je hoeft niet eens lid te zijn van een bibliotheek om ze ter plekke te kunnen lezen. Ook op internet kun je veel kennisbronnen vinden: onze artikelen over opvoeding zijn bijvoorbeeld geschreven in samenwerking met een orthopedagoog. En er komen steeds nieuwe artikelen bij.

Instellingen en organisaties

Een aantal organisaties biedt ondersteuning bij opvoeding. Denk met name aan:

  • het consultatiebureau. Stel je opvoedvragen aan de consultatiebureau-arts of -verpleegkundige. Zij hebben vaak nuttige adviezen en praktische tips;
  • het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in je gemeente. Het CJG is een inlooppunt voor gezinnen. Ouders en kinderen tot 23 jaar kunnen hier terecht met alle vragen over opvoeden en opgroeien.
  • het Opvoedbureau. Een opvoedbureau (of opvoedsteunpunt) maakt meestal deel uit van een thuiszorg- of welzijnsorganisatie. Via het consultatiebureau kun je het adres van een opvoedbureau bij jou in de buurt krijgen.

Doe een cursus

Een opvoedingscursus kan een goede manier zijn om eens bewust stil te staan bij de manier waarop je met opvoeden omgaat. Zo’n cursus wordt gegeven door een deskundige die je nieuwe inzichten en praktische tips kan geven. Bovendien zitten er op zo’n cursus allemaal ouders die op zoek zijn naar een helpende hand bij hun opvoeding. Je zult dus heel wat herkenbare verhalen tegenkomen. Een cursus is vooral goed voor je zelfvertrouwen als opvoeder.

Opvoeden & Zo

Opvoeden & Zo is een cursus waarin je antwoorden krijgt op alledaagse opvoedingsvragen. De cursus is geschikt voor jou als je kinderen hebt tot 12 jaar. De cursussen worden door het hele land gegeven en wordt onder andere aangeboden door:

  • thuiszorginstellingen;
  • GGD’en;
  • welzijnsinstellingen;
  • opvoedsteunpunten en opvoedwinkels.

Tip: Er zijn algemene opvoedcursussen, maar ook cursussen over bepaalde opvoedingsmethoden. Kijk zelf wat bij je past als je een cursus zoekt.

Opvoeddeskundige

Heb je het gevoel dat je specifieke problemen hebt, waar andere ouders niet mee zitten? Of zit je in een moeilijke situatie? Dan kan persoonlijke hulp en ondersteuning van een opvoeddeskundige ook een oplossing zijn. Je krijgt dan één op één begeleiding die toegesneden is op jouw gezinssituatie. Bij je huisarts of Centrum voor Jeugd en Gezin kun je de gegevens krijgen van een opvoeddeskundige bij jou in de buurt.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.