Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Foliumzuur slikken

Al voor het begin van je zwangerschap is het belangrijk dat je extra foliumzuur slikt. Want foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje of open schedel.

Foliumzuur is een vitamine

Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. In verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel zit foliumzuur. Normaal gesproken krijg je genoeg foliumzuur binnen als je gevarieerd eet. Maar als je zwanger wilt worden, heb je extra foliumzuur nodig. Daarvoor kun je tabletjes slikken.

Vroege ontwikkeling

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je baby. In de derde week na de bevruchting beginnen het ruggenmerg en de hersenen van je ongeboren kind zich te ontwikkelen. Gaat er op dat moment iets mis? Dan wordt je kind misschien geboren met een open ruggetje of een open schedel.

  • Een baby met een open ruggetje is voor de rest van zijn leven lichamelijk (en soms ook verstandelijk) gehandicapt.
  • Een baby met een open schedel heeft slecht ontwikkelde (en soms helemaal geen) hersenen. Meestal gaat een kindje met een open schedel een paar uur na de geboorte dood.

Verklein de kans

Zonder extra foliumzuur is de kans dat je kind geboren wordt met een open schedel of open ruggetje 6 op de 10.000. Dat is natuurlijk best een kleine kans. Maar als je extra foliumzuur slikt, kun je die kans nog verkleinen.

Begin op tijd

Vier weken voordat je stopt met anticonceptie, begin je met het slikken van foliumzuur. Je slikt één tabletje per dag. Dan weet je zeker dat er genoeg extra foliumzuur in je lichaam is om een positieve invloed te hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kind.

Je blijft foliumzuur slikken totdat je twee maanden zwanger bent. Daarna heb je geen extra foliumzuur meer nodig.

Drogist of apotheek

Foliumzuurtabletjes koop je bij de drogist of apotheek. Je hebt er geen recept voor nodig. Het maakt niet uit welk merk je koopt. Ook maakt het niet uit of er 0,4 of 0,5 mg foliumzuur in de tabletjes zit. Lees wel de aanwijzingen op de verpakking altijd goed.

Foliumzuur is niet duur

Voor een potje met 100 foliumzuurtabletten betaal je ongeveer € 3. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor foliumzuur niet.

Aanbevolen websites

  • Foliumzuur is informatie van het College Perinatale Zorg in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was apotheker Linda Wijma-Vos.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.