Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Leefstijl voor een gezonde zwangerschap

Gezond leven vergroot je kans om zwanger te raken. En het geeft je ongeboren kind ook een goede basis om zich te ontwikkelen. Waar moet je op letten?

Eet en drink gezond

Let op wat je eet: denk aan genoeg fruit, groente, brood en zuivel. Zorg ervoor dat je niet te veel vet, zout en suiker binnen krijgt. Drink voldoende water.

Wees matig met koffie

Drink niet meer dan drie of vier kopjes (één of twee mokken) koffie per dag. Want als je meer koffie drinkt, dan doe je er langer over om zwanger te raken. Dat komt door de cafeïne, maar waarschijnlijk ook door andere stoffen uit koffie. Want ook cafeïnevrije koffie zorgt ervoor dat je minder snel zwanger raakt. Over het effect van koffie op de vruchtbaarheid van mannen zijn onderzoekers het niet eens.

Stop met roken

Roken is slecht voor de vruchtbaarheid - zowel bij vrouwen als bij mannen. Rook je vijftien sigaretten per dag? Dan duurt het twee keer zo lang voordat je zwanger bent. Het beste is om helemaal te stoppen. Want roken tijdens je zwangerschap is schadelijk voor je kind.

Drink geen alcohol

Alcohol verzwakt het mannelijk zaad: het vermindert het aantal zaadcellen en vergroot het aantal afwijkende zaadcellen. Dit effect is er al bij meer dan twee glazen alcohol per dag. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Drink dan allebei geen alcohol meer als je zwanger wilt worden.

Gebruik geen drugs

Drugsgebruik heeft een negatieve invloed op de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid. Bovendien kunnen drugs je ongeboren kind beschadigen. Stop dus met het gebruiken van drugs als jullie aan kinderen willen beginnen.

Pas op met vaccinaties

Ga je op reis naar een land waar je vaccinaties voor nodig hebt? Zorg er dan voor dat je de eerste drie maanden nadat je ingeënt bent, niet zwanger raakt. Dat is het veiligst. Ook als je een vaccinatie krijgt tegen rode hond omdat je zwanger wilt worden, kun je het beste drie maanden wachten.

Gezond leven is cruciaal

Juist in de beginfase van je zwangerschap is het belangrijk dat je gezond leeft. Want in die periode is je groeiende baby het meest kwetsbaar. Heb je een ongezonde leefstijl tijdens je zwangerschap? Dan:

  • heb je twee tot drie keer zoveel risico dat je kind een groeiachterstand oploopt en daardoor te vroeg of te klein geboren wordt.  
  • heeft je kind op latere leeftijd meer kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

Begin dus al voordat je zwanger wordt met gezond leven. En hou dat negen maanden vol. Dat geeft je de grootste kans op een gezonde baby.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.