Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschap en leeftijd

Leeftijd speelt altijd een rol als je zwanger wilt worden. Het bepaalt mede hoe vruchtbaar je bent. Bovendien heb je, als je ouder wordt, meer kans op aangeboren afwijkingen bij je kind. En op complicaties tijdens de zwangerschap.

Zwanger worden en leeftijd

Hoe snel of gemakkelijk je zwanger wordt, hangt voor een groot deel af van je leeftijd. Tot je dertigste ben je op je vruchtbaarst. Daarna gaat het hard achteruit. Als je 35 bent, ben je nog maar half zo vruchtbaar als toen je 25 of 30 was. Het duurt dus 2 keer zo lang om zwanger te raken. Op je achtendertigste duurt het 4 keer zo lang voordat je zwanger bent. Vruchtbaarheid en leeftijd hangen dus nauw samen.

Zwanger zijn en leeftijd

Ook als je eenmaal zwanger bent, dan speelt je leeftijd een rol in het verloop van de zwangerschap. Na je vijfendertigste heb je meer kans op:

  • een kind met het syndroom van Down
  • een miskraam
  • zwangerschapsdiabetes
  • een mola-zwangerschap

Het syndroom van Down

Het syndroom van Down is een aangeboren chromosomale afwijking. Tijdens je zwangerschap kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is dat jouw ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Dat kan met een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Als je 36 of ouder bent, dan kom je in aanmerking voor deze vormen van prenatale diagnostiek.

Een miskraam

Na je vijfendertigste is je lichaam niet meer zo goed in staat om het onderscheid te maken tussen een kansrijk en een kansloos beginnend vruchtje. Een kansloos beginnend vruchtje krijgt dan toch de kans om zich in de baarmoederwand in te nestelen. Pas in een later stadium, als je al (een hele tijd) over tijd bent, wordt het embryo alsnog afgestoten omdat het niet levensvatbaar is. Op een jongere leeftijd was je met hetzelfde kansloze vruchtje nooit zwanger geworden. Met 36 of ouder nestelt het vruchtje zich wel in. En dat resulteert altijd in een miskraam.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes ontstaat spontaan in week 24-28 van je zwangerschap. Als je dit niet behandelt met een dieet of insuline, dan kan je kind erg hard gaan groeien. Dat kan complicaties opleveren bij de bevalling.

Tip: Laat in week 28 van je zwangerschap je bloedsuikerspiegel testen als je ouder bent dan 35. Dan weet je zeker of je zwangerschapsdiabetes hebt of niet.

Een mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap, waarbij de placenta blijft groeien en er geen vrucht is. Je komt er vaak pas laat achter omdat er geen duidelijke symptomen zijn. Een curettage (het leegmaken van je baarmoeder) is de enige oplossing. Een mola-zwangerschap is vergelijkbaar met een miskraam.

Zwanger na je 35e

Laat je niet afschrikken door al die verhoogde kansen. Zwanger worden na je 35e is nog steeds prima mogelijk, en de kans dat het allemaal goed gaat is nog steeds verreweg het grootst. Bovendien word je altijd vakkundig begeleid door een verloskundige of gynaecoloog, die jou en je baby goed in de gaten houdt. Er is dus weinig reden om je zorgen te maken over wat er allemaal mis zou kunnen gaan.

Bronnen

  • De vrouwelijke vruchtbaarheid neemt af op strakszwangerworden.nl (dit artikel staat niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.