Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Financieel

Wat kost kinderopvang? En wat voor tegemoetkomingen kun je krijgen als je kinderen hebt? Op deze en andere financiële vragen krijg je hier een helder en praktisch antwoord.

Tegemoetkomingen als je kinderen hebt
Als je kinderen hebt, heb je recht op een aantal tegemoetkomingen, toeslagen en belastingvoordelen. Samen worden ze ook wel de kindregelingen genoemd. Hiermee draagt de rijksoverheid bij aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen.
Wat kost kinderopvang?
Iedere maand betaal je een bepaald bedrag voor de opvang van je kind bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouder. Voor dit bedrag kun je een tegemoetkoming krijgen van de overheid: kinderopvangtoeslag.
Zorgverzekering
Als je in Nederland woont of werkt, moet je een zorgverzekering hebben. Dat staat in de wet. De zorgverzekering betaalt de kosten die jij (of je kind) maakt bij huisarts, tandarts of apotheek. De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering.
Tegemoetkomingen die je kind zelf kan aanvragen
Je kind kan een aantal tegemoetkomingen voor levensonderhoud en studie zelf aanvragen. Zoals de tegemoetkoming scholieren en studiefinanciering.
Studeren
Als je kind gaat studeren, dan krijgt hij daar studiefinanciering voor van de overheid. Maar de overheid verwacht dat ouders ook meebetalen aan de studie van hun kind.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.