Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Kraampakket

In het kraampakket zitten alle spullen die je nodig hebt voor een thuisbevalling en de eerste dagen van je kraamtijd. Waar krijg je een kraampakket? En wat doe je met de spullen die je niet hebt gebruikt?

Kraampakket van je zorgverzekeraar

Meestal krijg je het kraampakket van je zorgverzekeraar, als je aangeeft dat je zwanger bent. Je krijgt het pakket thuisgestuurd in de zevende of achtste maand van je zwangerschap. Je kraamzorgorganisatie informeert altijd of je een kraampakket in huis hebt. De meeste zorgverzekeraars werken met het kraampakket van Natalis.

Actie: Krijg je geen kraampakket van je zorgverzekeraar? Dan moet je er zelf voor zorgen dat je 6 tot 8 weken voor de bevalling een kraampakket in huis hebt. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen! Je kunt een kraampakket zelf kopen in de thuiswinkel van Natalis.

Check: Een kraampakket is dus iets anders dan een felicitatiedoos met cadeautjes van verschillende fabrikanten die jou kennis willen laten maken met hun babyproducten.

Wat zit er in het kraampakket?

In het kraampakket zittel vrijwel alle materialen die nodig hebt bij een thuisbevalling en de eerste dagen van je kraamtijd. Meestal zit er het volgende in:

  • onderleggers die de verloskundige gebruikt tijdens de thuisbevalling
  • matrasbeschermer die je de laatste weken onder je laken kunt leggen; dat voorkomt vlekken als ’s nachts je vliezen breken
  • kraamverband om bloed op te vangen in de eerste tijd na de bevalling
  • stretch broekje om kraamverbanden op hun plaats te houden
  • steriele gaasjes voor de verzorging van je baby en eventuele voor jezelf als je ingeknipt of ingescheurd bent
  • hygiënische zeep in een pompfles
  • een steriele navelklem om het navelstompje van je baby af te klemmen
  • luiertape
  • ketonalcohol voor ontsmetting
  • een pak watten om te gebruiken met de alcohol

In een uitgebreidere variant van het kraampakket zitten vaak een aantal verzorgingsproducten voor je baby.

Wat heb je nog meer nodig voor de kraamtijd?

In het kraampakket zitten alle materialen die je medisch gezien nodig hebt voor een thuisbevalling en de kraamtijd. Maar andere spullen, zoals kleertjes voor je baby, een thermometer of een kruik, zitten er niet in. Die moet je zelf aanschaffen. Wat je allemaal zelf moet kopen voordat je baby wordt geboren, staat op de kraamlijst en de lijst voor de babyuitzet.

Wat moet je doen met een kraampakket?

In eerste instantie hoef je niks te doen met de inhoud van het kraampakket. De verloskundige en kraamverzorgende weten precies wat er in het pakket zit en wanneer ze dat nodig hebben. Zorg er in ieder geval voor dat de spullen binnen handbereik zijn zodra je thuis gaat bevallen.

Matrasbeschermer is handig

Het enige wat je voor de bevalling kunt gebruiken, is de matrasbeschermer. Die kun je op je matras (en onder je molton en hoeslaken) leggen vanaf 3 weken voor je uitgerekende datum. Als ’s nachts je vliezen breken, is je matras in ieder geval niet doorweekt.

Als je in het ziekenhuis bevalt

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Zorg er dan ook voor dat de spullen uit het pakket klaar staan voor als je uit het ziekenhuis komt. Want de meeste dingen zijn ook in de kraamtijd erg nuttig.

Overgebleven kraammateriaal naar een goed doel

Heb je veel spullen uit het kraampakket over? En zijn ze nog hygiënisch verpakt? Dan kun je die kraammaterialen doneren aan kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in en zorgt ervoor dat ze op een goede bestemming terechtkomen. Er zijn een kleine 200 inzamelpunten van Stichting Baby Hope verspreid over heel Nederland.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.