Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Bij welke instanties moet je je pasgeboren baby aanmelden?

De geboorteaangifte op het gemeentehuis is iets wat je niet snel vergeet om te doen. Maar daarna? Bij welke organisaties en instanties moet je je baby in de eerste weken na de geboorte nog meer aanmelden? Hier vind je een compleet overzicht.

Je baby is geboren. En nu?

In de kraamperiode ben je vooral bezig met het wennen aan het leven met je pasgeboren baby. Dat kan best wat tijd kosten. Toch moet je er ook aan denken om je nieuwe wereldburger bij een aantal instanties aan te melden.

Tip: Doe dit zo veel mogelijk als je nog zwangerschapsverlof hebt. Ben je eenmaal weer aan het werk? Dan is de kans groot dat je het vergeet.

Bij welke instanties meld je je baby aan?

Je ziet hier een hele lijst met instanties. De belangrijkste staan bovenaan.

Geboorteaangifte bij de gemeente

Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet je je kind aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent bevallen. De gemeente schrijft je kind bij in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Automatisch aangemeld bij belangrijke instanties

Met de geboorteaangifte bij de gemeente wordt je kind automatisch aangemeld bij een aantal belangrijke instanties. Binnen een week of 4 krijg je vanzelf bericht van:

Aanmelden bij zorgverzekering

Binnen 4 maanden na de geboorte meld je je baby aan bij je zorgverzekeraar. Hoe je dat doet, hangt van je zorgverzekeraar af. Bel al in je kraamweek met de klantenservice van je zorgverzekering om te informeren hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kind is dan tot zijn 18e verjaardag gratis meeverzekerd op jouw polis of die van je partner.

Check: Is je kind 4 maanden oud en nog niet aangemeld bij je zorgverzekering? Dan moet je alle zorgkosten rond de bevalling zelf betalen. Zorg er dus voor dat je je kind op tijd inschrijft!

BSN doorgeven aan de huisarts

Vaak weet je huisarts al via je verloskundige of kraamverzorgende dat jullie een baby gekregen hebben. Maar de huisarts heeft wel het Burger Service Nummer van je baby nodig. Ga dus na of dat nummer al bij je huisarts bekend is.

Geboortedatum doorgeven aan kinderopvangorganisatie

Als het goed is, sta je al een tijd op de wachtlijst voor kinderopvang. Zodra je kind geboren is, geef je de geboortedatum van je kind door aan de kinderopvangorganisatie. Je kunt dan ook bepalen vanaf wanneer je kinderopvang nodig hebt. Als de organisatie dit weet, kunnen zij dit in hun planning inpassen en jou een aanbod doen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Ga je voor je baby gebruik maken van kinderopvang? En werken jij en je partner allebei? Dan heb je waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. Je vraagt kinderopvangtoeslag aan bij de belastingdienst. Je kunt dit pas doen nadat je de overeenkomst met de kinderopvangorganisatie hebt getekend.

Je werkgever inlichten

Nu je kind geboren is, kun je inschatten wanneer je weer aan het werk gaat. Neem hierover contact op met je werkgever, zodat jullie goede afspraken kunnen maken over het einde van je zwangerschapsverlof en het aantal uren dat je weer gaat werken.

Termijnbedragen water, elektriciteit en warmte aanpassen

Met een extra gezinslid in huis ga je waarschijnlijk meer water, warmte en elektriciteit gebruiken. Wil je aan het eind van het jaar liever geen hoge afrekening krijgen? Pas dan nu de termijnbedragen aan. Bel met de klantenservice van je water- en energieleverancier om te horen hoe je dat doet en wat realistische termijnbedragen zijn.

Verzekeringen inlichten

Om er zeker van te zijn dat je kind ook meeverzekerd is tegen allerlei ellende, kun je je kind ook laten bijschrijven op de polissen van je aansprakelijkheidsverzekering, je doorlopende reisverzekering en de inboedel- of woonhuisverzekering.

Voor sommige instanties is aanmelden niet nodig

Je hoeft je baby niet aan te melden:

  • voor kindgebonden budget. Als je daar recht op hebt, dan geeft het SVB dit door aan de Belastingdienst. Je krijgt daar dan vanzelf bericht over;
  • bij het UWV (als je een uitkering hebt). Dat doet de gemeente automatisch na de geboorteaangifte.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.