Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De inrichting van de babykamer

Eigenlijk heeft een baby in de eerste maanden maar heel weinig nodig. Toch is het leuk om een babykamer in te richten. Wat zet je daar allemaal in?

Welke meubels zet je in de babykamer?

De twee dingen die je echt nodig hebt voor je baby zijn een wiegje (of een ledikantje) en een commode. Die gebruik je om je baby op te verschonen en aan te kleden. Verder kun je in de babykamer ook nog een kledingkast neerzetten, en een stoel om op te zitten als je je kind voedt.

Wieg

Een wieg is vaak het pronkstuk van de babykamer. Wiegjes zijn er in soorten en maten, maar de meeste baby’s  zijn uit hun wieg gegroeid voordat ze 6 maanden oud zijn. Ook als je kind kan draaien, zitten, knielen of zichzelf optrekken is een wieg niet meer veilig. Bedenk dus van tevoren of je het kopen van een wieg de moeite en het geld waard vindt, als je baby er maar kort in ligt.

Tip: Misschien bestaat de wieg nog waar jij als baby in hebt gelegen. Of je partner. Het is heel bijzonder als je die nu voor je eigen kind kunt gebruiken, al is het maar voor een paar maanden.

Ledikant of bedje

Je kunt je baby ook al vanaf het begin in een kinderbedje of ledikantje met spijlen te slapen leggen. Je kunt de bedbodem meestal op verschillende hoogtes instellen. Hoe groter je kind wordt, hoe lager je de bodem monteert. Een kinderbedje kun je gebruiken totdat je kind ongeveer 3 jaar is. Lees ook onze kooptips voor een kinderbedje.

Commode

Een commode is een aankleedtafel waar meestal ook bergruimte in zit. Je gebruikt een commode om je kind te verschonen, aan- en uit te kleden en te verzorgen. Zeker de eerste 3 jaar gebruik je de commode meerdere keren per dag. Koop dus een goede en veilige commode.

Stoel

Een stoel waarin je lekker zit is handig in de eerste maanden, als je je kind nog ’s nachts en ’s avonds moet voeden. Zorg eventueel voor een extra kussen of een voetenbankje voor onder je voeten.  Als je kind wat groter wordt, is het ook fijn om lekker te kunnen zitten als je hem voorleest voor het slapen gaan.

Kledingkast

Een kledingkast voor het opbergen van babykleertjes heb je in het begin nog niet nodig. De kleertjes die je hebt, kun je het beste binnen handbereik in de commode opbergen. Bovendien heb je waarschijnlijk nog weinig kleertjes die op een hangertje moeten hangen.

Wat doe je met de aankleding van de babykamer?

Je wilt de babykamer natuurlijk ook leuk aankleden. Dat doe je bijvoorbeeld met:

  • gordijnen
  • vloerbedekking
  • behang
  • schilderijtjes
  • lampjes
  • een plankje voor verzorgingsspullen en knuffels

Algemene tips voor de inrichting

  • Gespecialiseerde babywinkels bieden vaak complete sets aan van bedje, commode en kledingkast. Daar hoef je natuurlijk niet voor te kiezen. Je kunt ook zelf spullen bij elkaar zoeken, zelf maken of lenen.
  • Willen jullie straks misschien een tweede of een derde kind? Koop dan meubels van een goede kwaliteit. Zodat je ze voor jullie eventuele volgende kind(eren) ook nog  kunt gebruiken.   
  • Kies één of twee kleuren die je als basis gebruikt. En pas daar je inrichting en aankleding op aan.
  • Zorg voor materialen (bijvoorbeeld van gordijnen en vloerbedekking) die gemakkelijk schoon en stofvrij te houden zijn.

Veiligheid in de babykamer

Hoe zorg ervoor dat je babykamer veilig is?

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.